Şova: Nu ştiu dacă s-a stabilit exact în acest moment cât se rambursează transportatorilor. Nu avem decât mijloace politice pentru a ne asigura că din banii din acciză vor face drumuri

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat, luni, după întrevederea cu senatorii PSD, că nu ştie dacă s-a stabilit exact în acest moment cât se rambursează transportatorilor, el arătând că acest lucru va fi stabilit de către Ministerul de Finanţe, respectiv de către ministrul Ioana Petrescu.

167 afișări
Imaginea articolului Şova: Nu ştiu dacă s-a stabilit exact în acest moment cât se rambursează transportatorilor. Nu avem decât mijloace politice pentru a ne asigura că din banii din acciză vor face drumuri

Şova: Nu ştiu dacă s-a stabilit exact în acest moment cât se rambursează transportatorilor. Nu avem decât mijloace politice pentru a ne asigura că din banii din acciză vor face drumuri (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Nu există niciun criteriu. Nu ştiu dacă s-a stabilit exact în acest moment suma cât se rambursează, dar asta va stabili Ministerul de Finanţe, cu doamna ministru Petrescu", a spus Şova.

El a arătat că modelul este cel al rambursării de TVA redus la pâine.

"Deci cine se prezintă cu facturile, trimestrial, i se rambursează o parte din taxă", a spus Şova.

El a arătat că rambursarea se va aplica transportatorilor rutieri, inclusiv celor de călători.

"Din ce am înţeles, da (se va aplica şi transportatorilor de călători - n.r.), dar nu pot spune cu siguranţă, pentru că nu sunt implicat", a spus Şova.

Întrebat dacă Guvernul are în acest moment o estimare a banilor care se vor strânge din acciză, Şova a răspuns: "Nu ştiu să vă spun în acest moment. Miercuri o să avem în şedinţa de Guvern o estimară făcută de Ministerul de Finnaţe şi atunci o să ştim cu toţii cifra exactă".

Premierul Victor Ponta a precizat, în declaraţii repetate făcute jurnaliştilor, luni, că rambursarea acordată transportatorilor va fi de 4 cenţi.

Recuperarea unui procent din acciza pentru carburanţi platită de transportatori trebuie să se facă într-un mod simplu şi eficient, urmărind modelul taxei pe valoarea adăugată (TVA), se arata într-un comunicat al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) transmis, săptămâna trecută, MEDIAFAX.

Ordonanţa de Urgenţă prin care transportatorii rutieri îşi vor recupera cei 4 cenţi plătiţi la acciza pe carburant va fi aprobată "cel mai probabil" miercuri, în şedinţa de guvern, a declarat luni premierul Victor Ponta, el precizând că banii vor fi recuperaţi doar în baza facturilor. "Sigur că da, vom da Ordonanţă de Urgenţă. Aşteptăm ultimele discuţii azi şi cu uniunile de transportatori, şi cu Comisia Europeană şi probabil că miercuri luăm decizia", a spus Ponta.

Şova: Nu avem decât mijloace politice pentru a ne asigura că din banii din acciză vor face drumuri

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a fost întrebat, luni, ce modalităţi vor fi folosite pentru a exista certitudinea că banii proveniţi din acciza de 7 eurocenţi se vor duce către construcţia de noi drumuri, el precizând că nu există la dispoziţie decât mijloace politice pentru a face acest lucru.

"Nu avem la dispoziţie decât mijloacele politice pentru că, după ce banii intră în bugetul general consolidat, normal că există o evidenţă a încasărilor pe fiecare venit şi încasările din acciză, aşa cum a spus şi premierul, trebuie să se decidă anual de către Guvern împreună cu Parlamentul care sunt tronsoanele de autostradă care se finanţează", a răspuns Şova.

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, totodată, unde merg banii proveniţi din acciză, el precizând că aceştia vor fi direcţionaţi către bugetul de stat.

"O să mai precizez de o mie de ori, sau de o mie cinci sute de ori, până când vor înţelege şi cei care nu vor să înţeleagă. Toţi banii pe care statul îi încasează se duc în cele două bugete, fie că e vorba de bugetul de stat, fie că e vorba de bugetul asigurărilor sociale. În cazul de fază, fiind vorba de o acciză, merg în bugetul de stat şi din bugetul de stat sunt repartizaţi către ordonatorii principali, secundari şi terţiari de credite", a spus Ponta.

El a precizat că un ordonator fundamental de credite este CNADNR, care se ocupă de construcţia de autostrăzi, fie sub forma cofinanţărilor pentru acele autostrăzi care sunt construite din bani europeni, fie în totalitate, când e vorba de plăţi de disponibilitate pentru autostrăzile în concesiune, iar acolo unde e vorba de drumuri construite total din bugetul CNADNR, contribuţia e sută la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici