Spania a naţionalizat Banco de Valencia, prima bancă comercială preluată de stat

Banca centrală a Spaniei a anunţat, luni, că a preluat Banco de Valencia, o instituţie de credit de mici dimensiuni, însă prima bancă comercială naţionalizată în contextul crizei, după ce până acum autorităţile au fost nevoite să-şi asume controlul a trei case de economii.

151 afișări
Imaginea articolului Spania a naţionalizat Banco de Valencia, prima bancă comercială preluată de stat

Spania a naţionalizat Banco de Valencia, prima bancă comercială preluată de stat (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax foto)

Un fond finanţat de banca centrală va efectua o injecţie de capital de un miliard de euro la Banco de Valencia şi va acorda o linie de credit de două miliarde de euro.

Banca centrală a anunţat că va încerca ulterior să vândă instituţia de credit.

La sfârşitul lunii iunie, Banco Valencia avea o rată de adecvare a capitalului de 7,36%, în timp ce creditele neperormante reprezentau 6,99% din portofoliul de credite.

De la declanşarea crizei financiare, banca centrală a preluat controlul a trei case de economii, respectiv CCM, Cajasur şi Caja de Ahorros del Mediterraneo.

La fel ca în cazul altor bănci spaniole, calitatea activelor Banco de Valencia a fost afectată puternic de expunerea la criza imobiliară din Spania.

Acţiunile băncii se aflau în scădere cu 3,3% luni, la momentul suspendării de la tranzacţionare, cu scurt timp înainte ca Banca Spaniei să anunţe preluarea.

La sfârşitul lunii iunie, banca avea active de 24 miliarde de euro. În primele şase luni, profitul Banco de Valencia a scăzut cu 64%, la aproape 17 milioane de euro, potrivit raportului financiar al băncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici