Spania ar fi început discuţii secrete cu FMI pentru un credit de 280 mld. euro, premierul dezminte

Spania a început discuţii secrete cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru un împrumut de 280 de miliarde de euro, potrivit unor zvonuri apărute pe mai multe burse europene, însă premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero le-a calificat "nebunie curată".

93 afișări
Imaginea articolului Spania ar fi început discuţii secrete cu FMI pentru un credit de 280 mld. euro, premierul dezminte

Spania ar fi început discuţii secrete cu FMI pentru un credit de 280 mld. euro, premierul dezminte (Imagine: Mediafax Foto)

Zvonurile au făcut referire şi la o posibilă retrogradare a ratingurilor Spaniei de către Fitch şi Standard & Poor's, însă cele două agenţii de evaluare financiară au negat că ar avea o astfel de intenţie, potrivit cotidianului francez La Tribune.

Zapatero a afirmat, într-o conferinţă de presă organizată la Bruxelles, că zvonul privind o cerere de împrumut de la FMI este "nebunie curată" şi poate dăuna intereselor Spaniei, ceea ce ar fi o "situaţie intolerabilă", transmite Reuters.

Oficialul şi-a exprimat încrederea în finanţele Spaniei şi solvabilitatea acestora, reiterând, însă, că statul trebuie să restructureze sectorul financiar cât mai repede posibil.

Euro s-a depreciat, marţi, cu 1% în raport cu dolarul american, la minimul ultimelor 12 luni, continuând declinul din ultima perioadă, cauzat de temerile investitorilor privind Grecia şi gradul ridicat de îndatorare al altor state din zona euro.

Moneda europeană a atins 1,3058 dolari pe parcursul zilei, minimul începând din aprilie 2009. În 2010, euro s-a depreciat cu 8,8% în raport cu dolarul.

Totodată, indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, se afla în scădere cu 2% la 13:11 GMT. Faţă de începutul anului indicele este mai jos cu 0,2%.

Investitorii au rămas sceptici privind stabilitatea statelor din zona euro, în special Grecia, Spania şi Portugalia, în pofida pachetului de împrumuturi, în valoare de 110 miliarde de euro, pregătit pentru statul elen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici