Spania negociază un pachet de ajutor financiar extern de 300 de miliarde de euro

Banca Centrală Europeană (BCE) negociază cu FMI un pachet de ajutor financiar pentru Spania care ar putea ajunge la 300 de miliarde de euro, au declarat surse apropiate situaţiei pentru cotidianul olandez Het Financieele Dagblad.

234 afișări
Imaginea articolului Spania negociază un pachet de ajutor financiar extern de 300 de miliarde de euro

Spania negociază un pachet de ajutor financiar extern de 300 de miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pachetul de ajutor ar deschide BCE calea achiziţiei de obligaţiuni spaniole, astfel încât să scadă costurile la care se împrumută Madridul, potrivit CNBC.

BCE vrea participarea FMI pentru a se asigura că Spaniei îi vor fi impuse condiţii stricte pentru reducerea cheltuielilor şi reformarea economiei, scrie publicaţia olandeză.

"BCE lucrează la un cadru pentru noul program de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, iar acesta implică o monitorizare strictă din partea FMI", a declarat o sursă.

FMI ar surma să stabilească condiţiile pachetului de ajutor extern, iar un program s-ar derula conform celor ale Fondului, pe perioadă de trei ani şi cu fonduri de maxim 300 de miliarde de euro.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, Joerg Asmussen, membru în board-ului BCE, şi doi oficiali FMI, Christine Lagarde şi David Lipton, negociază acordul, în timp ce miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta subiectul la o reuniune vineri în Cipru.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat săptămâna aceasta că nu are probleme ca FMI să monitorizeze modul în care Spania respectă condiţiile pentru ajutor extern.

Un oficial din zona eruo a declarat în iulie pentru Reuters că Spania a recunoscut pentru prima dată, în timpul unei întâlniri a ministrului Economiei, Luis de Guindos, cu omologul său german, Wolfgang Schaeuble, că ar putea avea nevoie de un pachet de sprijin în valoare de 300 de miliarde de euro în cazul în care costurile de împrumut rămân la un nivel prea ridicat.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat, deja, un ajutor extern de până la 100 de miliarde de euro pentru Spania, destinat recapitalizării sectorului bancar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici