Statul francez creşte participaţia la Renault, pentru a-şi proteja drepturile de vot

Statul francez cumpără temporar acţiuni suplimentare la Renault, în valoare de până la 1,23 miliarde de euro, pentru a-şi creşte participaţia deţinută la producătorul auto, cu scopul de a împiedica punerea în practică a unei propuneri legislative adoptate în 2014.

152 afișări
Imaginea articolului Statul francez creşte participaţia la Renault, pentru a-şi proteja drepturile de vot

Statul francez creşte participaţia la Renault, pentru a-şi proteja drepturile de vot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trezoreria franceză a cumpărat marţi 9,6 milioane de acţiuni Renault şi a mandatat o bancă să achiziţioneze încă 4,4 milioane de acţiuni, se arată într-un comunicat al Ministerului francez al Industriilor, relatează Bloomberg.

Cele 14 milioane de acţiuni reprezintă o participaţie de 4,73% la Renault, în urma achiziţiei, statul francez urmând să deţină 19,73% din portofoliul producătorului auto, potrivit Reuters.

Tranzacţia va costa guvernul francez între 814 milioane de euro şi 1,23 miliarde de euro.

O prevedere legislativă adoptată anul trecută presupune ca investitorii care deţin un pachet de acţiuni la o companie listată pe bursă pentru mai mult de doi ani să obţină drepturi duble de vot. Această prevedere ar putea fi însă respinsă prin votul acţionarilor companiei.

Acţionarii Renault urmează să se pronunţe în ceea ce priveşte această nouă măsură legislativă în cadrul întâlnirii anuale din 30 aprilie, astfel că statul vrea să se asigure că va deţine suficiente acţiuni în momentul votului, pentru a putea respinge moţiunea.

"Această operaţiune este în linie cu noua doctrină referitoare la acţiunile deţinute de stat, şi anume administrarea activă a portofoliului. Scopul este protejarea ponderii pe care o are statul în conducerea companiilor", se arată în comunicatul Ministerului Industriilor.

Tranzacţia nu este menită "în niciun caz" să conducă la creşterea pe termen lung a participaţiei statului la Renault.

Guvernul de la Paris intenţionează să vândă noile acţiuni cumpărate după votul din 30 aprilie şi a achiziţionat o opţiune pentru protejarea valorii acţiunilor.

Renault, al treilea mare producător auto european, a înregistrat un profit net de 1,99 miliarde de euro anul trecut, în urcare cu 1,3% comparativ cu 2013, datorită avansului volumului vânzărilor în Europa, generat în principal de Dacia, şi a creşterii preţurilor în afara Europei.

În România, grupul Renault produce sub marca Dacia modelele Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway şi Duster, dar şi Renault Symbol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici