Statul New York investighează Credit Suisse pentru evaziune fiscală

Autoritatea de reglementare a sectorului bancar din statul New York investighează dacă practicile operaţiunilor de investment banking ale Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană, au condus la eludarea fiscului, potrivit unei persoane apropiate situaţiei.

69 afișări
Imaginea articolului Statul New York investighează Credit Suisse pentru evaziune fiscală

Statul New York investighează Credit Suisse pentru evaziune fiscală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Investigaţia se adaugă altor anchete ale Departamentului de Justiţie şi ale Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare desfăşurate împotriva Credit Suisse, unele vechi de trei ani, transmite Bloomberg.

Sursa a arătat că directorul Departamentului pentru Servicii Financiare din New York, Benjamin Lawsky, a solicitat băncii documente, luna trecută.

Lawsky a cerut totodată unui subcomitet permanent de investigaţii al Senatului SUA materialele strânse în timpul unei investigaţii referitoare la operaţiunile de private banking şi management al averilor ale Credit Suisse, iar sursa a precizat că solicitarea a fost aprobată.

Un purtător de cuvânt al Credit Suisse din Zurich a refuzat să comenteze informaţia.

Politica secretului bancar din Elveţia a început să se erodeze în februarie 2009, când Statele Unite au acuzat UBS, cea mai mare bancă elveţiană, că ajută americanii să înşele fiscul.

UBS a evitat un proces prin plata unei amenzi de 780 de milioane de dolari, recunoscând că a facilitat evaziunea fiscală. Banca a cedat Statelor Unite o listă cu numele a mai multe mii de clienţi americani.

În ultimii trei ani, procuratura federală americană a investigat Credit Suisse pentru facilitarea evaziunii fiscale. Credit Suisse este numai una din multele instituţii financiare elveţiene investigate penal de Departamentul de Justiţie.

Credit Suisse a anunţat săptămâna trecută că a recalculat pierderile din trimestrul al patrulea, după ce a alocat suplimentar 468 de milioane de franci elveţieni (526 milioane dolari), pentru litigii, din care 425 de milioane de franci pentru investigaţia fiscală din SUA.

Credit Suisse a alocat astfel în total 720 de milioane de franci pentru problemele fiscale din Statele Unite. În luna februarie, banca a acceptat plata a 196,5 milioane de dolari, pentru închiderea unei investigaţii efectuate de Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare, costul total al investigaţiilor din SUA ajungând la peste 1 miliard de dolari.

"Pentru Credit Suisse, investigaţia va fi foarte neplăcută. Părea că se apropie de închiderea problemei, în urma suplimentării provizionului, dar acum revine în centrul atenţiei", a declarat Christopher Wheeler, analist la Mediobanca în Londra.

Luna trecută, un fost bancher al Credit Suisse, Andreas Bachmann, a pledat vinovat pentru ajutarea clienţilor americani să eludeze fiscul şi i-a implicat şi pe superiorii săi. Bachmann, care colaborează cu procuratura, a spus că superiorii săi au tolerat încălcarea legislaţiei americane.

În luna februarie, subcomitetul de investigaţii din Senatul SUA a prezentat concluziile cercetărilor efectuate în privinţa evaziunii fiscale offshore, concentrându-se pe Credit Suisse. Reprezentanţii băncii elveţiene au dat însă vina pe un mic grup de angajaţi care au ajutat clienţii să ascundă miliarde de dolari de fisc.

Potrivit subcomitetului din Senat, 1.800 de angajaţi ai Credit Suisse au ajutat clienţii americani să deschidă 22.000 de conturi, majoritatea ascunse de autorităţile fiscale din SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici