Stolojan: Isărescu şi Vlădescu trebuiau să iasă să prezinte măsurile anticriză

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, joi, la o dezbatere a ISP, că în situaţia actuală comunicarea publică este un caz de studiu despre cum nu trebuie făcută, arătând că, în opinia sa guvernatorul BNR şi ministrul de Finanţe trebuiau să iasă şi să prezinte măsurile anticriză.

33 afișări
Imaginea articolului Stolojan: Isărescu şi Vlădescu trebuiau să iasă să prezinte măsurile anticriză

Stolojan: Isărescu şi Vlădescu trebuiau să iasă să prezinte măsurile anticriză (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Bănuiesc că guvernatorul BNR şi ministrul de Finanţe sunt uşuraţi că nu au ieşit ei să prezinte situaţia şi l-au lăsat pe preşedinte să vorbească de deficit. Punctul meu de vedere e că era treaba lor să iasă şi să arate situaţia respectivă", a spus Theodor Stolojan, la dezbaterea "Perspectivele dezvoltării economiei româneşti până în 2015".

În replică, consilierul guvernatorului, Lucian Croitoru, a arătat că din punctul său de vedere cea care trebuie să prezinte măsurile în perioada de criză este administraţia.

"Nu vreau să intru în polemică, dar, dacă acceptăm ideea că problema curentă a României este un plan bugetar nesusţinut de resurse, atunci cel care trebuie să anunţe aceste măsuri este administraţia", a spus reprezentantul BNR.

Croitoru a mai spus că preşedintele Traian Băsescu a anunţat aceste măsuri pentru că şi le-a asumat, ceea ce reprezintă "un act de a da cât mai multă credibilitate".

"Nu avea cum să iasă guvernatorul să spună «uite, trebuie să faceţi aşa», pentru că nu e în aria lui de competenţă. Nu e îndrituit ca BNR să se bage", a mai spus Croitoru.

Pe de altă parte, Theodor Stolojan s-a declarat de acord cu reducerea cheltuielilor publice, arătând că ambele variante pe care Guvernul le avea în vedere - mărirea taxelor sau diminuarea cheltuielilor - sunt "proaste, pentru că duc la scăderea cererii".

Stolojan a mai spus că ceea ce se întâmplă în România din perspectiva modului în care este privită această criză este "deranjant" pentru că se ajunge la împingerea la extrem, prin transmiterea mesajului că, "dacă mărim taxele este dezastru, vom muri".

"Nici Ungaria nu a murit, nici în Spania sau alte ţări, unde s-a mărit TVA, nu s-a murit. (...) Da, sunt pentru reducerea cheltuielilor publice, dar e nevoie de corectitudine în dezbatere. Extremismul în dezbaterea publică nu este bun şi nu oferă credibilitate", a mai spus el.

În opinia europarlamentarului PDL, şi sistemul financiar este la fel de vinovat ca acela public pentru actuala situaţie economică a ţării, amintind de perioada în care sectorul financiar a alimentat creşterea în piaţă cu credite date de bănci comerciale, companii de leasing, credit cu buletinul.

El a ţinut să amintească faptul că în 20 de ani România a creat două vulnerabilităţi incredibile, una în perioada 1997-2000 şi în prezent, când la sfârşitul lui 2008, datoria publică creată de sectorul privat a fost peste 20 miliarde de euro.

"Dacă discutăm de ce a fost nevoie în primul rând de acel împrumut de 20 de miliarde de la FMI, e pentru ca să eliminăm acea vulnerabilitate", a mai spus Theodor Stolojan.

El a menţionat că, dacă se face o paralelă între 1997-2000 şi criza de acum, se observă că "această criză e mai uşoară, deşi pare mai grea", pentru că în acest moment rezolvarea este internă, nufiind probleme de echilibru extern.

"La ora actuală, România are o problemă care depinde numai de noi", a adăugat el.

El s-a referit şi la criticile aduse măsurile anticriză anunţate de Executiv.

"Îl criticăm pe domnul Boc pentru că e la modă, dar fără pachetul de împrumut făcut în timp scurt de Boc, fără ceea ce a făcut anul trecut, astăzi eram într-o situaţie foarte precară, pentru că şi mediul privat ar fi trebuit să îşi ramburseze datoriile la o cotaţie a leului care nu ştim unde ar fi dus", a declarat europarlamentarul PDL.

El a adăugat că toate aceste aprecieri trebuie făcute cu multă atenţie, pentru că prin aceste măsuri a fost salvat şi sectorul privat.

Potrivit lui Stolojan, deciziile luate trebuie aplicate, nu discutate în continuare, pentru că timpul costă bani şi poate transmite imaginea de nesiguranţă, respectiv că Executivul nu poate aplica aceste măsuri.

La rândul său, Lucian Croitoru a declarat că situaţia în care este România astăzi are cauze profunde şi destul de îndepărate în timp şi ţin de nerestructurare, măsuri necesare care nu au fost luate în timp.

"România a pierdut o mare şansă în perioada 2004-2008, când, în loc să facă ajustări când avea la dispoziţie resursele necesare, nu a făcut acest lucru. S-a angajat în mod eronat să facă ocupare în sectorul public cu mult peste nevoi şi capacitatea de a susţine şi acordarea de creşteri salariale cu mult peste ce poate să susţină pe termen lung", a spus Croitoru.

El a menţionat că a avertizat că situaţia se va inversa, că cineva va trebui să ia locuri de muncă, o parte din bani şi acest lucru să întâmplă astăzi.

"S-a ales această soluţie, care este mai bună decât creşterea taxelor. E mai bună pentru că implicaţiile recesioniste sunt mai mici comparativ cu creşterea taxelor şi adresează boala. Problema de astăzi este că sectorul public din România are promisiuni de a cheltui mai mari decât resursele", a mai declarat consilierul guvernatorului BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici