Stop Contrabanda: 21 Aprilie   Ziua Naţională împotriva Traficului Ilicit - Circa 32 mld. lei pierdute în 11 ani de bugetul de stat al României din cauza contrabadei cu tutun

  • Creşteri ale capturilor la început de an: de 6 ori mai multe ţigarete de contrabandă capturate în T1 2023 faţă de T1 2022.
  • Contrafacerea şi comerţul ilicit online, în creştere: 1 din 4 ţigări ilegale consumate de români este contrafăcută*, cel mai ridicat nivel al ţigărilor contrafăcute în piaţa ilicită din ultimii 10 ani.
  • O problemă de siguranţă economică şi socială: conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării 2020 -2024, contrabanda este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Din 2019, Parlamentul României a declarat data de 21 aprilie drept Ziua Naţională împotriva Traficului Ilicit de Produse.
  • Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), prin investiţii sustenabile în economie.
120 afișări
Imaginea articolului Ziua Naţională împotriva Traficului Ilicit - Circa 32 mld. lei pierdute în 11 ani de bugetul de stat al României din cauza contrabadei cu tutun

Bucureşti, 21 aprilie 2023 – Peste 1,85 miliarde de ţigarete de contrabandă au fost consumate în România în 2022**, deşi nivelul traficului ilicit a fost cel mai redus din ultimii 15 ani. În primele 3 luni ale anului 2023, autorităţile au capturat peste 31 de milioane de ţigarete, de 6 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, mai multe reţele de producători şi comercianţi ilegali de tutun, inclusiv în mediile online, au fost descoperite şi destructurate. Un fenomen grav, care periclitează siguranţa economică şi socială a comunităţii, contrabanda a fost declarată o ameninţare la adresa securităţii naţionale, iar începând din 2019 ziua de 21 aprilie este Ziua Naţională împotriva Traficului Ilicit de Produse. 

Eforturile continue ale autorităţilor de a stopa activităţile ilegale de la graniţele ţării au dus, în 2022, la înregistrarea unui minim istoric din ultimii 15 ani al nivelului anual al pieţei negre a ţigărilor din România de 7,1% faţă de nivelul maxim de 27% înregistrat în 2010. Însă cifrele cresc la început de an, nivelul pieţei neagre ajungând la 8,1% din totalul consumului, la nivelul lunii ianuarie, comparativ cu 6,8% în noiembrie 2022, potrivit Novel Research.

România este ţara cu a doua cea mai extinsă frontieră externă UE, după Finlanda, şi cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei în 2022** şi un total de 32 de miliarde de lei pierduţi de bugetul statului român ca impact al contrabandei cu ţigări în ultimul deceniu (contravaloarea a circa 500 km de autostradă***).    

“În 2022, majoritatea ţigărilor capturate de OLAF – 316,7 milioane (59,5%) – au rezultat din producţie ilicită în UE****, ceea ce reflectă intensificarea contrafacerii de produse din tutun în interiorul Uniunii Europene, o tendinţă vizibilă şi în România. De aceea, lupta contra traficului ilegal continuă şi se adaptează tendinţelor actuale, prin stoparea contrafacerii şi a comerţului ilicit online, care aduc noi necunoscute, în special în ceea ce priveşte accesul categoriilor vulnerabile la produsele de pe piaţa ilicită şi, implicit, a siguranţei comunităţilor. În contextul reducerii contrabandei, BAT a contribuit la bugetul de stat cu peste 20 de miliarde de lei în 2020 şi 2021. Vom continua să sprijinim, prin intermediul parteneriatelor noastre, eforturile autorităţilor cu atribuţii în domeniu care, dublate de un cadru legislativ şi fiscal predictibil, pot susţine siguranţa şi dezvoltarea economică a comunităţii şi investiţiile jucătorilor legitimi în economia locală", a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa de Sud – Est din cadrul BAT.  

 

Record de capturi în martie 2023.

Judeţul Dolj, în topul capturilor la început de an 

În luna martie s-a înregistrat un record la nivelul volumului total de ţigarete ilegale capturate de autorităţi în ultimii ani. Aproape 14,5 milioane de ţigarete în valoare de aproximativ 9,5 milioane de lei au fost reţinute doar în luna martie a anului curent (de 25 de ori mai mult decât în martie 2022, când au fost capturate aproape 580.000 de ţigarete), reprezentând totodată aproape jumătate din totalul ţigaretelor capturate în tot trimestrul întâi al acestui an. De la începutul anului, 13,2 milioane de ţigarete de contrabandă au fost reţinute în judeţul Dolj, reprezentând aproximativ 42% din totalul cantităţilor confiscate în toată ţara, în primele 3 luni ale anului.

Brasovul, cu 3,8 milioane de ţigarete ilegale capturate, se situează pe locul următor în ponderea totală a capturilor de la început de an, în timp ce pe locul al treilea sunt plasate judeţele Suceava, Maramureş şi Teleorman, cu capturi de aproximativ 2,5 milioane de ţigarete înregistrate în fiecare dintre aceste judeţe, conform datelor centralizate pe StopContrabanda.ro. 

 

Cu graniţe intens monitorizate de autorităţi, contrafacerea locală şi comerţul ilicit online continuă să ia amploare

Pe fondul acţiunilor consistente ale autorităţilor de a limita fenomenul contrabandei la graniţele ţării, contrafacerea de produse din tutun în fabrici şi diferite alte locaţii ilegale de procesare ilicită continuă să ia amploare. Mai multe reţele de prelucrare clandestină au fost descoperite de la începutul anului, între care o fabrică ilegală de ţigări la Fălticeni, în luna februarie, şi aproximativ 10 tone de tutun sub diferite forme (frunze de tutun, tutun tocat, tutun vrac), destinat prelucrării clandestine şi vânzării vrac, cu preponderenţă în mediile online.

Capturi semnificative de tutun vrac sau neprelucrat s-au înregistrat în Bucureşti şi judeţele apropiate (Popeşti Leordeni, Prahova, Ilfov ş.a.), având în vedere că majoritatea tirurilor cu tutun reuşesc să intre în România la graniţele de sud ale ţării, iar tot în zona de sud reţelele de contrabandă au acces la o piaţă de desfacere cu cerere crescută pentru tutunul vrac (zona Bucureşti), precum şi la infrastructura necesară distribuţiei (transport facil prin companiile de curierat, în urma promovării în mediile online).

În 2022, 1 din 4 ţigări ilegale consumate de români era contrafăcută*, acesta reprezentând cel mai ridicat nivel al ţigărilor contrafăcute în piaţa ilicită din ultimii 10 ani. Din totalul cantităţilor capturate de autorităţi în anul 2022, circa un sfert au fost identificate ca fiind contrafăcute, capturile cele mai importante de astfel de produse fiind realizate în Contanţa, Vâlcea şi Giurgiu.  

Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o iniţiativă BAT care are scopul de a susţine eforturile autorităţilor, prin centralizarea capturilor din intreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări.

*Mai mult de 21.8% din ţigările găsite la consumatori în momentul interviurilor din cercetarea de piaţă Novel Research 2022 au fost contrafăcute, înregistrând cel mai mare nivel al ţigărilor contrafăcute în piaţa ilicită din ultimii 10 ani.  

**Potrivit datelor industriei

***13,5 milioane de euro = costul mediu al unui km de autostrada, potrivit estimărilor publice recente (5 mil. zona de câmpie, 8 mil. zona de deal, 28 de mil. zona muntoasă).  

**** Illicit tobacco trade: over half billion cigarettes seized in 2022, https://anti-fraud.ec.europa.eu/media-corner/news/illicit-tobacco-trade-over-half-billion-cigarettes-seized-2022-2023-04-04_en

 

  Despre contrabanda cu ţigări în România

  • Romania se află pe al patrulea loc între statele membre UE ca volum al ţigaretelor de contrabanda consumate şi pe primul loc în Europa de Est, iar romanii consuma circa 6% din totalul ţ­igaretelor de contrabandă din UE.
  • România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.
  • Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei.
  • Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.   
  • În 2019 a fost legiferată în România ziua de 21 aprilie ca Zi Naţională împotriva Traficului Ilicit de Produse. În 2020, contrabanda a fost inclusă în Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024, fiind considerată o ameninţare la adresa siguranţei naţionale.
  • În 2021, majoritatea capturilor raportate la nivel global au fost de ţigarete – 50,5%, potrivit raportului privind traficul ilicit de bunuri elaborat de Organizatia Mondiala a Vamilor pentru a anul 2021.

 

Despre BAT în România

  • BAT, cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România, a generat un impact de peste 125 de miliarde de euro în economie în primii 25 de ani de prezenţă pe piaţa locală. Din această sumă, circa 24 de miliarde de euro reprezintă contribuţie directă la bugetul de stat, sub formă de taxe şi accize
  • La nivelul anilor 2020 şi 2021, BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu o contribuţie de peste 20 de miliarde lei la bugetul statului, în cei doi ani, sub formă de taxe şi accize.
  • BAT are peste 3.000 de angajaţi şi creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanţul de distribuţie şi aprovizionare.
  • BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzeşte, nu arde tutunul.

 

Despre BAT la nivel global

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al carei obiectiv este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sanataţii, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulţi o gama variata de produse cu risc redus***.

Compania continua sa susţina clar ca ţigarile cauzeaza riscuri majore la adresa sanataţii şi ca singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunţarea la fumat. BAT ii incurajeaza pe cei care continua sa fumeze sa faca trecerea complet la alternative cu risc redus dovedit ştiinţific***. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transforma intr-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrata cu adevarat pe consumatori.

Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori sa aleaga produsele sale care nu implica arderea tutunului pâna in 2030 şi de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii pâna in 2025. BAT şi-a stabilit o serie de obiective ambiţioase de sustenabilitate, precum neutralitatea emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 şi 2 pâna in 2030, eliminarea utilizarii plasticului de unica folosinţa non-necesar şi realizarea tuturor ambalajelor din plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pâna in 2025.

BAT are peste 50.000 de angajaţi. Grupul BAT a generat venituri de 27,65 miliarde de lire sterline in 2022 şi un profit din operaţiuni de 10,52 miliarde lire sterline.

Portofoliul strategic al companiei include marcile sale globale de ţigarete şi o categorie tot mai larga de produse cu risc redus*** din tutun şi nicotina, precum şi produse tradiţionale din tutun care nu implica arderea tutunului. Intre acestea se numara ţigari electronice, produse de incalzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotina pentru uz oral fara tutun, precum şi produse orale tradiţionale, cum ar fi snus şi snuff umed. In 2022, 22,5 milioane de consumatori au ales noile categorii de produse BAT care nu implica arderea tutunului, o creştere de 4,2 milioane faţa de anul precedent.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici