Strategie fiscală: Reducerile de personal şi sistarea primelor vor continua în perioada 2012-2014

Guvernul va reduce deficitul bugetar pentru următorii trei ani apelând din nou la reduceri de personal, sistarea plăţii celui de-al 13-lea salariu şi a primelor de vacanţă, pentru anul viitor fiind prevăzută şi îngheţarea în continuare a coeficienţilor de ierarhizare din Legea salarizării bugetare.

305 afişări
Imaginea articolului Strategie fiscală: Reducerile de personal şi sistarea primelor vor continua în perioada 2012-2014

Strategie fiscală: Reducerile de personal şi sistarea primelor vor continua în perioada 2012-2014 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Noile măsuri de austeritate sunt prevăzute în proiectulStrategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014, documentobţinut de MEDIAFAX.

Pentru anii următori se intenţionează reducerea deficituluibugetar la 3%, în 2012, la 2,4%, în 2013, şi la 1,9%, în 2014.Documentul relevă însă că politica de cheltuieli pentru perioada2012-2014 va fi în continuare una restrictivă şi că aceste ţinte dedeficit vor fi atinse în condiţiile continuării reducerilor depersonal, eliminării plăţilor celui de-al 13-lea salariu, atichetelor de masă şi a primelor de vacanţă, pentru anul viitorfăcându-se referire şi la "îngheţarea punctului de pensie".

Activitatea prestată în afara duratei normale a timpului demuncă va fi compensată şi anul viitor exclusiv prin ore libere.

Prin reduceri de personal, numărul de posturi va firedus până anul viitor la 1,24 milioane angajaţi. Îndecembrie anul trecut, premierul Emil Boc anunţa că numărul debugetari a scăzut la 1,27 milioane persoane.

"Anvelopa salarială pentru anul 2012 trebuie să se încadreze în42,5 miliarde lei, respectiv 7,1% din PIB. Anvelopa salarială va fimenţinută în limitele convenite de 7,1% din PIB pentru anul 2012 încondiţiile eliminării celui de-al 13-lea salariu şi a primei devacanţă, reducerii numărului de salariaţi din sectorul bugetar,care va continua prin înlocuirea unui singur salariat din şaptecare părăsesc sistemul, îngheţarea punctului de pensie,implementarea legislaţiei în domeniul salarizării", este anunţat îndocument.

Cheltuielile cu salariile vor continua să fie limitateîn 2013 şi 2014, la 6,7% din PIB şi, respectiv, la 6,4%din PIB.

În acelaşi timp, va fi continuată "aplicarea etapizată" aLegii-cadru de salarizare în sectorul bugetar, urmând însă ca anulviitor valoarea de referinţă corespunzătoare coeficientului deierarhizare 1,00 să fie menţinută la 600 lei, iar coeficienţiiaferenţi claselor de salarizare să nu se aplice, după sistemulutilizat şi în acest an.

Pentru anul viitor, cheltuielile de personal ale bugetuluigeneral consolidat au fost stabilite luându-se în calcul "creşterisalariale acordate în două tranşe", astfel încât în 2012 să fierecuperată integral diminuarea salarială din 2010.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici