Stratolaunch, cel mai mare avion din lume, a trecut de primul zbor/ Este proiectat să transporte trei rachete sub aripile enorme şi să lanseze sateliţi | VIDEO

Stratolaunch, cel mai mare avion din lume, o aeronavă uriaşă cu şase motoare, cu cea mai mare anvergură a aripilor din lume, a efectuat primul zbor la finele acestei săptămâni, informează Business Insider.

27021 afișări
Imaginea articolului Stratolaunch, cel mai mare avion din lume, a trecut de primul zbor/ Este proiectat să transporte trei rachete sub aripile enorme şi să lanseze sateliţi | VIDEO

Stratolaunch, cel mai mare avion din lume, a efectuat primul zbor

Avionul cu fuselaj dublu s-a ridicat de la Mojave Air and Space Port, la 70 de mile nord de Los Angeles. Proiect finanţat de miliardarul Paul G. Allen, unul din partenerii lui Bill Gates la fondarea Microsoft, Stratolaunch se străduieşte să fie un concurent pe piaţa aeronavelor care lansează sateliţi.

Avionul este proiectat să transporte trei rachete, sub aripile enorme, cu o anvergură de peste 117 metri, mai mare decât a oricărei alte aeronave. La o altitudine de 10.000 de metri, rachetele sunt eliberate, îşi aprind motoarele şi vor urca în spaţiu.

Allen a fondat Stratolaunch Systems Corp în 2011, după ce a finanţat şi SpaceShipOne, lansată în 2004, devenind prima rachetă privată.

După moartea lui Allen, în octombrie 2018, Stratolaunch a renunţat la planurile de dezvoltare a propriului său tip de motor de rachetă şi a unei familii de vehicule de lansare, concentrându-se în schimb pe avionul gigant.

Aeronava Stratolaunch a ieşit din hangarul din deşertul Mojave pentru prima dată în mai 2017 şi a efectuat teste la sol, inclusiv rularea pe o pistă la viteze apropiate de decolare. Acţionat de acelaşi tip de motoare utilizate de Boeing 747, avionul este proiectat să decoleze cu o greutate maximă de 500 de tone. Fuselajele sale gemene au 72 de metri lungime.

Liderul precedent al anvergurii aripilor a fost avionul lui Howard Hughes cu opt motoare H-4 Hercules, numit Spruce Goose.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici