Strauss-Kahn: Zona euro nu riscă să se prăbuşească

Zona euro nu riscă să se prăbuşească, dar există posibilitatea ca piaţa monetară comună să nu mai funcţioneze corect, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, la postul de televiziune France 2.

15 afișări
Imaginea articolului Strauss-Kahn: Zona euro nu riscă să se prăbuşească

Strauss-Kahn: Zona euro nu riscă să se prăbuşească (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

"Nu cred că zona euro riscă să explodeze, în schimb cred că riscul este acela ca ea să nu funcţioneze bine", a afirmat Strauss-Kahn.

El a subliniat criza de încredere în politica zonei, cerând statelor din regiune să acţioneze pentru a trece de această problemă.

"Toţi trag în direcţii diferite. Lumea vede şi-şi pierde încrederea în Europa", a adăugat oficialul FMI.

Totodată, Strauss-Kahn consideră că în lupta împotriva speculanţilor nu există loc de milă, acordându-se, însă, atenţie şi cauzelor speculei.

"Europenii sunt în mijlocul râului. Dacă nu revin la ţărm, vor pierde euro. Moneda este atacată deoarece, din punct de vedere structural, Europa are deficienţe", a avertizat el.

Oficialul instituţiei financiare internaţionale a avertizat, totodată, asupra riscurilor de a reduce prea rapid deficitele bugetare.

"Nu este gravat în piatră că trebuie neapărat ca în 2012 sau 2013 deficitele să revină la 3% din Produsul Intern Brut (nivelul impus de tratatele europene - n.r.). Pentru a reda încrederea, importantă este dovedirea existenţei unui plan cu şanse reale de reuşită. Deficitele trebuie reduse, însă statele nu trebuie să se angajeze într-un marş forţat", a adăugat directorul general al FMI.

Revenind la euro, Strauss-Kahn a făcut apel la o mai bună coordonare între statele europene pentru susţinerea monedei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici