Strigătul de disperare al CECAR: ne pierdem independenţa profesională şi ni se naţionalizează patrimoniul

CECAR reclamă pierderea independenţei profesiei şi naţonalizarea în fapt a patrimoniului membrilor prin preluarea controlului de către stat, printr-o autoritate publică din subordinea Ministerului Finanţelor.

2797 afișări
Imaginea articolului Strigătul de disperare al CECAR: ne pierdem independenţa profesională şi ni se naţionalizează patrimoniul

Strigătul de disperare al CECAR: ne pierdem independenţa profesională şi ni se naţionalizează patrimoniul

Corpul experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din România (CECCAR), în conformitate cu prevederile OG nr. 65/1994, este o persoană juridică română de utilitate publică şi autonomă, cu sediul în Bucureşti, din care fac parte experţii contabili şi contabilii autorizaţi.

Organizaţia profesională fără scop patrimonial şi apolitică CECCAR a dat publicităţii următorul comunicat:

„Am luat act de apariţia informaţiilor în mass-media, în data de 30.03.2022, cu privire la „Spolierea Patrimoniului CECCAR – 45 milioane de euro = miza unui abuz politic fără precedent”.

CECCAR este o organizaţie supusă normelor generale de funcţionare privind persoanele juridice de drept privat.

CECCAR este singurul organism profesional din sud-estul Europei membru în grupul de experţi pe TVA – structură consultativă a Comisiei Europene pentru legislaţia în domeniul TVA.

Cu toate acestea, fără o consultare reală cu cei care practică această profesie, cu o rapiditate greu de neînţeles, este reactivată şi deturnată de la scopul iniţial o iniţiativă  înregistrată la Camera Deputaţilor, un proiect care „a zăcut în adormire” aproape 4 ani la Comisia pentru buget, finanţe. Precizăm că forma iniţială a proiectului de lege conţinea strict articole în concordanţă cu necesităţile profesiei, pentru a servi mai bine interesul public.  

Noile amendamente, depuse sub protecţia anonimatului de către parlamentari PSD şi PNL, propun modificări ce pot avea un caracter abuziv şi neconstituţional.

În principal, acestea vizează:

PIERDEREA INDEPENDENŢEI EXPERTULUI CONTABIL JUDICIAR

Restrângerea nejustificată, printr-o măsură pur administrativă, a activităţilor pe care experţii contabili le pot desfăşura din anul 1994 (anul reînfiinţării corpului profesional) în materie de expertiză contabilă judiciară, fără a exista o modificare la nivelul competenţelor necesare.
Are loc introducerea în lege a unei modificări care afectează competenţa expertului contabil de a face expertize privind latura fiscală. Instanţele au clarificat acest aspect, în 2019 fiind dată Hotărârea 6457 a ICCJ prin care se atestă capacitatea expertului contabil judiciar de a efectua expertize contabile inclusiv cu componentă fiscală.

Efectul propunerii legislative ar avea un impact major asupra sistemului judiciar, prin pierderea independenţei expertului contabil judiciar, mai ales în cazul dosarelor în care sunt parte Ministerul Finanţelor si structurile din subordine.
Dacă mâine ar intra în vigoare acest proiect de lege, multe dintre expertizele aflate pe rol decad ca probe. Acest lucru poate avantaja pe unii. Poate conduce la situaţii în care căderea probei în anumite dosare să rezolve într-un anumit fel cauza respectivă.  Sunt expertize în dosare aflate la poliţie, DIICOT, parchete, iar reluarea expertizei poate conduce la prescrierea faptelor.


INSTITUIREA UNUI SISTEM DE SUPRAVEGHERE PUBLICĂ DISPROPORŢIONAT ŞI ÎNCĂLCAREA PRINCIPIULUI CONSTITUŢIONAL AL NERETROACTIVITĂŢII LEGII

În fapt, este un sistem de control etatist asupra activităţilor desfăşurate de către experţii contabili, inclusiv în domeniul expertizelor contabile judiciare, asupra patrimoniului actual al profesiei contabile şi asupra gestiunii fluxurilor financiare semnificative ale organismului profesional.
Profesia contabilă trebuie să îşi păstreze statutul de profesie independentă, ca toate celelalte profesii liberale.
Încercarea de a institui prin lege un mecanism de intervenţie a statului, chiar şi pe o perioadă limitată, în gestiunea unui patrimoniu PRIVAT şi activitatea profesională a unei profesii liberale, care ar trebui, teoretic, să continue să fie exercitată în mod independent, va avea implicaţii majore asupra statutului real al profesiei contabile de profesie liberală.

Vor fi implicaţii majore asupra sistemului judiciar, unde reprezentanţi ai diferitelor profesii liberale sunt implicaţi ca experţi judiciari. Practic, acest mecanism, dacă ar fi promovat la rang de reglementare, va ANULA definitiv statutul de profesie liberală în România, permiţând puterii executive a statului să intervină în preluarea abuzivă a guvernanţei organismelor profesionale şi a gestionării patrimoniilor PRIVATE ale acestora.
Acest mecanism plasează activitatea profesională într-o relaţie de subordonare etatizată, de plano incompatibilă inter alia cu exigenţa imparţialităţii cerute liber-profesioniştilor, mai ales dacă aceştia sunt implicaţi în expertize judiciare.

Sistemul de supraveghere urmează a fi implementat prin intermediul unei autorităţi aflate în subordinea Ministerului Finanţelor.
Practic, se preia controlul direct prin înlocuirea cu un administrator din partea unei autorităţi publice a peste 200 de mandate aferente structurilor de conducere locală şi centrală, democratic alese prin votul membrilor CECCAR.
Aceste fapte induc un abuz de putere din partea autorităţii statului, prin aplicarea unui mecanism neconstituţional prin care pot înceta abuziv raporturi sau situaţii juridice născute sub vechea reglementare. Mai ales dacă nu şi-au produs în întregime efectele până la data intrării în vigoare a noii reglementări, încălcând prevederile art. 15 alin. (2) din legea fundamentală privind principiul constituţional al neretroactivităţii legii.

DIVIZAREA PATRIMONIULUI CECCAR ŞI PIERDEREA DREPTULUI LA PROPRIETATE PRIVATĂ
Amendamentele aduse proiectului de lege vizează şi reorganizarea teritorială prin filiale cu personalitate juridică, concomitent cu impunerea abuzivă de către stat a divizării patrimoniului PRIVAT deţinut de CECCAR, contrar voinţei proprietarilor patrimoniului – membrii CECCAR. Totodată, se impune şi regula după care se divizează patrimoniul, regulă care nu are nicio legătură cu modul în care acesta a fost acumulat.
Această modificare afectează un drept constituţional al membrilor CECCAR – dreptul la proprietate privată.

SECHESTRAREA PATRIMONIULUI CECCAR
Se vizează, totodată, sechestrarea patrimoniului CECCAR, prin preluarea abuzivă a administrării acestuia, prin numirea unui administrator de către stat care să înlocuiască mandatele deţinute de membrii forurilor de conducere, aleşi în mod democratic de către membrii CECCAR.
Astfel, proprietarii de drept sunt lipsiţi de libertatea de a dispune de propriul patrimoniu după regulile stabilite de către aceştia, puse în practică de reprezentanţii legal desemnaţi de aceştia. Considerăm că aceasta este practic o naţionalizare disimulată şi această modificare afectează un drept constituţional al membrilor CECCAR – dreptul la proprietate privată.

Amendamentele propuse aduc grave prejudicii materiale şi morale membrilor CECCAR – proprietarii de drept ai patrimoniului, implicit organismului profesional.

Patrimoniul CECCAR a fost constituit exclusiv din contribuţiile membrilor şi exclusiv în scopul desfăşurării activităţii pentru buna gestionare a profesiei contabile. În consecinţă, administrarea acestuia este atributul exclusiv al membrilor, prin structurile de conducere pe care aceştia le desemnează în mod democratic, prin vot. De altfel, dreptul la proprietate privată este un drept garantat de Constituţia României.

Acest demers de a prezenta public poziţia oficială a CECCAR faţă de modul în care se realizează modificări ale legii care vizează organizarea şi funcţionarea profesiilor de expert contabil şi contabil autorizat este unul APOLITIC.

CECCAR este membru a două organizaţii reprezentative din domeniul contabilităţii : IFAC (International Federation of Accountants) – la nivel global -şi Accountancy Europe – la nivel european. Menţionăm, totodată, că mandatul de preşedinte al Accountancy Europe pentru perioada 2018-2020 a aparţinut unui expert contabil susţinut de CECCAR.

În 2021, CECCAR a împlinit 100 de ani de înfiinţarea sa, prin Decret Regal, la 13 iulie 1921”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici