Studiu: Mai mult de jumătate dintre angajaţi plănuiesc o schimbare în carieră la începutul lui 2024

Mai mult de jumătate dintre angajaţi plănuiesc o schimbare în carieră pentru începutul anului 2024, motivaţi de nevoia unei creşteri salariale, arată un studiu recent.

451 afișări
Imaginea articolului Studiu: Mai mult de jumătate dintre angajaţi plănuiesc o schimbare în carieră la începutul lui 2024

Studiu: Mai mult de jumătate dintre angajaţi plănuiesc o schimbare în carieră la începutul lui 2024

Anul 2023 este aproape de final, iar mai mult de 40% dintre angajaţi spun că a fost mai bun decât 2022, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare online bestjobs. Cu toate acestea, 43% dintre angajaţi şi-au căutat un job nou în 2023, alţi 24% s-au confruntat cu epuizarea pe plan profesional (burnout), 15% au muncit pentru a obţine o promovare la actualul loc de muncă şi tot atâţia s-au străduit să-şi crească veniturile pentru a face faţă mai bine scumpirilor.

Pentru 2024, 52% intenţionează să-şi schimbe jobul actual în prima jumătate a anului, în timp ce alţi 27% rămân deschişi la această posibilitate, dar nu au încă un plan concret.

Când vine vorba de reuşite, peste 40% dintre respondenţi spun că principala parte bună a anului 2023 a fost că au obţinut un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. 15% se simt împliniţi pentru că au reuşit să-şi crească veniturile, 14% pentru că au finalizat un proiect important şi dificil, 12% pentru că şi-au schimbat jobul, iar 10% pentru că au reuşit să-şi păstreze jobul.

Întrebaţi de salariul actual, 64% dintre angajaţi au declarat că acesta este sub media pieţei în cazul lor, ceea ce explică dorinţa atât de mare de a căuta un job mai bun în noul an. 21% consideră că sunt plătiţi la nivelul ofertelor din piaţă şi doar 5% au declarat că venitul lor depăşeşte media pieţei.

În ceea ce priveşte un nou job, angajaţii s-ar bucura ca viitorul angajator să le oferte în primul rând oportunităţi de promovare (85%), stabilitatea locului de muncă (63%) şi un mediu de lucru sănătos (54%). Dintre beneficiile extra-salariale, cei mai mulţi ar prefera să aibă program flexibil (60%), cursuri şi training-uri de specialitate (53%), posibilitatea de a lucra remote (38%) şi mai multe zile de concediu (23%). Abonamentele la clinicile medicale private, asigurarea privată de sănătate, pensia privată facultativă rămân şi ele în topul beneficiilor dorite.

„Anul 2023 a adus multe provocări pe plan profesional pentru mulţi dintre angajaţi, iar recordurile în aplicări exprimă cel mai bine acest lucru. Între scumpirile tot mai mari şi volumul de muncă, oamenii au ajuns să-şi dorească un job mai bun, care să le ofere şi un echilibru sănătos între latura profesională şi cea personală. Acest echilibru se poate traduce şi prin confort financiar, deci şi-au căutat oferte salariale mai mari, dar şi printr-un volum de muncă mai mic, care să le permită să fie mai prezenţi pentru activităţile personale. Pentru anul 2024, ne aşteptăm ca ritmul aplicărilor să rămână accelerat, în raport cu nevoile angajaţilor de creştere”, spune Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs.

Dacă în anii trecuţi, aproape 70% dintre respondenţi alocau pentru cadouri un buget de până la 500 lei, acum doar 40% se aşteaptă să se limiteze la această sumă. Scumpirile din ultimul timp i-au făcut pe români să ia în calcul bugete mai mari dacă vor să satisfacă aceleaşi nevoi de sezon. În acest sens, 20% alocă între 500 şi 700 de lei, iar 22% au în plan să cheltuiască şi până la 2.000 de lei. 18% totuşi nu au de gând să cumpere niciun cadou.

Pentru a combate efectele scumpirilor, 7 angajaţi din 10 speră să primească o primă de la angajator cu ocazia acestui Crăciun, arată sondajul. Aproape 40% spun că s-ar bucura la bani, 15% la tichete valorice cadou, 13% se aşteaptă să primească produse specifice de sărbători, 10% al 13-lea salariu, iar 7% zile libere suplimentare.

Chiar dacă tradiţiile de Crăciun la birou sunt importante pentru aproape 70% dintre respondenţi, mai puţin de jumătate dintre angajatori mai organizează ceva cu această ocazie. 24% fac petrecere tematică de Crăciun, 32% organizează Secret Santa în echipă, 11% se strâng la birou pentru a face bradul împreună, iar 6% se dedică unor acţiuni caritabile în care implică membrii echipelor.

Şi anul acesta, cei mai mulţi vor petrece Crăciunul acasă, cu familia, prietenii sau partenerul/a. 10% vor merge la munte, 12% ies în oraş la petreceri organizate special, 7% petrec în afara ţării, iar 4% muncesc în acea zi.

Sondajul a fost realizat în perioada noiembrie - decembrie, pe un eşantion de 1.300 de utilizatori de internet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
angajaţi,
studiu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici