FT: Decalajul Europei faţă de SUA se adânceşte. Europa se confruntă cu o "criză de competitivitate" / Muncitorul american produce mai mult într-o oră faţă de cel european

Statele Unite şi-au mărit avansul în materie de productivitate faţă de Europa, ceea ce a provocat temeri în UE că se confruntă cu o "criză de competitivitate", în timp ce factorii de decizie fac apel la creşterea investiţiilor publice şi private.

14451 afișări
Imaginea articolului FT: Decalajul Europei faţă de SUA se adânceşte. Europa se confruntă cu o "criză de competitivitate" / Muncitorul american produce mai mult într-o oră faţă de cel european

FT: Decalajul Europei faţă de SUA se adânceşte. Europa se confruntă cu o "criză de competitivitate" / Muncitorul american produce mai mult într-o oră faţă de cel european

Noile date publicate vineri au arătat că productivitatea din zona euro a scăzut cu 1,2% în trimestrul al patrulea faţă de anul precedent, în timp ce în SUA a crescut cu 2,6% în aceeaşi perioadă. Creşterea productivităţii muncii în SUA a fost mai mult decât dublă faţă de cea din zona euro şi Marea Britanie în ultimele două decenii.
 
"Europa nu prezintă acelaşi dinamism. Acest lucru adânceşte decalajul de creştere dintre SUA şi UE", a declarat Bart van Ark, director general al Institutului pentru productivitate cu sediul în Marea Britanie.
 
Unii economişti susţin că SUA înregistrează o creştere mai rapidă decât zona euro în parte pentru că populaţia sa este mai tânără, creşte mai rapid şi lucrează mai mult timp. Dar o mare parte din diferenţa de producţie se datorează faptului că oamenii din SUA produc, de asemenea, mai mult pentru fiecare oră pe care o muncesc. 
 
Factorii de decizie politică din UE consideră că această tendinţă este extrem de îngrijorătoare şi că reflectă faptul că, de mult timp, Europa nu reuşeşte să atingă nivelurile SUA de investiţii din sectorul public sau privat.
 
Producţia pe oră lucrată, o măsură standard a productivităţii forţei de muncă, a crescut cu peste 6% în sectorul de afaceri non-agricol din SUA începând cu 2019, potrivit datelor oficiale. Acest lucru depăşeşte cu mult zona euro şi Regatul Unit, care au înregistrat o creştere de aproximativ 1 % în aceeaşi perioadă. 
 
Saltul recent al productivităţii din SUA vine după un stimulent fiscal masiv axat pe industria verde, o perioadă frenetică de reangajare şi o creştere bruscă a formării de noi întreprinderi.
 
În schimb, zona euro a primit mai puţin sprijin fiscal din partea guvernelor, suferind în acelaşi timp o creştere mult mai mare a preţurilor la energie ca urmare a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. De asemenea, fragmentarea pieţelor financiare, a politicii fiscale şi a reglementărilor europene face ca Europa să fie mai expusă la presiuni externe decât SUA.
 
"Atunci când Europa este lovită de un şoc, este fragmentată, aşa că nu răspunde la fel de coerent ca SUA", a declarat Yannis Stournaras, guvernatorul băncii centrale a Greciei.

Productivitatea muncii din România era cu aproape 30% sub media europeană în 2022

Productivitatea muncii pe oră lucrată exprimată în comparaţie cu media europeană a fost de 71,8% în România în 2022, arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică. Astfel, productivitatea muncii din România este cu aproape 30% sub media europeană, pe când ţări precum Germania au avut o productivitate a muncii cu circa 22% mai mare decât media europeană. Cea mai mare valoare a productivităţii muncii comparată cu media UE a fost în Irlanda, cu 123,5% peste medie, iar cea mai mică a fost în Bulgaria, cu aproape 50% sub media europeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici