Suntem pregătiţi pentru ce e mai rău? Cum poate trece România de la o creştere economică de 2% la recesiune

România va fi influenţată de deciziile care vor fi luate la nivel european şi trebuie să aibă pregătit şi un plan B, pentru scenariul negativ în care liderii europeni nu ar ajunge la un acord în privinţa combaterii crizei datoriilor din zona euro.

387 afișări
Imaginea articolului Suntem pregătiţi pentru ce e mai rău? Cum poate trece România de la o creştere economică de 2% la recesiune

Suntem pregătiţi pentru ce e mai rău? Cum poate trece România de la o creştere economică de 2% la recesiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consecinţele nefaste nu vor ocoli România, urmând să se concretizeze în prăbuşirea exporturilor şi a consumului intern, tensiuni pe pieţe şi reintrarea economiei în recesiune.

Scenariul pozitiv

Dacă liderii europeni se înţeleg, ajung la un acord în privinţa soluţionării crizei datoriilor din zona euro, a recapitalizării băncilor şi a reducerii datoriei Greciei:

Exporturile cresc pentru că sunt comenzi din Europa. Industria are de lucru

Industria, care şi-a majorat contribuţia la formarea PIB în ultimii doi ani prin intermediul exporturilor, va continua acest trend, susţinând economia. Revenirea cererii pe pieţele străine şi un curs de schimb avantajos vor aduce creşterea exporturilor. Exporturile au fost principalul motor care a ajutat economia să iasă din criză, iar contribuţia lor în perspectivă la PIB va fi pozitivă, în condiţiile în care se va menţine pe un trend ascendent cererea externă. Dar va fi importantă şi dinamica importurilor.

Citeşte mai departe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici