Suprafaţa de birouri închiriată în Bucureşti a continuat să scadă

Spaţiile de birouri închiriate în primele nouă luni în Bucureşti totalizează aproximativ 100.000 de metri pătraţi, de peste două ori mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut, iar gradul de neocupare a ajuns la 14%, potrivit BNP Paribas Real Estate.

32 afișări
Imaginea articolului Suprafaţa de birouri închiriată în Bucureşti a continuat să scadă

Suprafaţa de birouri închiriată în Bucureşti a continuat să scadă (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit datelor disponibile pe piaţă, stocul de spaţii de birouri din Bucureşti este de circa 1,3 milioane metri pătraţi, astfel că aproape 200.000 de metri pătraţi de birouri nu au chiriaşi. În primele nouă luni din 2008, suprafaţa închiriată a fost de 235.000 metri pătraţi.

Scăderea suprafeţei de birouri tranzacţionată în Bucureşti a început încă din primul trimestru, continuând pe toată perioada anului.

Astfel, în primele trei luni, spaţiile închiriate au totalizat 53.000 metri pătraţi, faţă de 77.000 metri pătraţi în trimestrul al doilea din 2008, în timp ce în perioada aprilie-iunie au fost închiriaţi 27.000 metri pătraţi, comparativ cu 115.000 metri pătraţi anul anterior.

În trimestrul al treilea, companiile au ocupat doar 19.000 metri pătraţi de birouri, de peste două ori mai puţin faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2008, când au fost închiriaţi 43.000 de metri pătraţi, şi cu 30% sub cel în trimestrul doi din acest an, iar gradul de neocupare a ajuns la 14%, potrivit celui mai recent raport al BNP Paribas Real Estate.

Bucureştiul ocupă astfel una dintre poziţiile codaşe în Europa din punct de vedere al suprafeţei de spaţii închiriate în perioada iulie-septembrie, doar Atena, cu 4.000 de metri pătraţi, şi Bratislava, cu 18.000 de metri pătraţi, având rezultate mai slabe.

În ceea ce priveşte, rata de neocupare a spaţiilor de birouri, aceasta a crescut de la 11% în trimestrul doi din acest an la 14% la sfârşitul lunii septembrie. Creşterea este şi mai mare faţă de trimestrul trei din 2008, când spaţiile neocupate reprezentau doar 5% din stoc.

Rata de neocupare a urcat continuu în acest an, deşi nivelul chiriilor a scăzut cu 26% într-un an.

"Chiriile au scăzut în aproape toate oraşele europene, dar cel mai mult în Central London, cu 35%, şi în Bucureşti, cu 26% în ultimul an", se arată în raportul BNP Paribas.

Astfel, Bucureştiul a devenit printre cele mai ieftine pieţe de birouri din Europa, cu o chirie anuală de 216 euro pe metru pătrat, faţă de 292 euro în trimestrul al treilea din 2008.

Doar în Lille - 185 euro/mp/an, Bratislava - 210 euro/mp/an şi Haga - 205 euro/mp/an, chiriile la birouri sunt mai mici decât în Bucureşti.

Studiul a fost realizat la nivelul a 25 de pieţe din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici