Suprafaţa medie a unei tranzacţii de spaţii de birouri a crescut cu 35% în 2023 faţă de 2022

Suprafaţa medie a unei tranzacţii de spaţii de birouri a crescut în acest an cu 35% fată de nivelul din 2022, fiind cel mai ridicat nivel al ultimilor 4 ani şi apropiat de cel din 2019, când a consemnat un record istoric, de 1.900 metri pătraţi.

117 afișări
Imaginea articolului Suprafaţa medie a unei tranzacţii de spaţii de birouri a crescut cu 35% în 2023 faţă de 2022

Suprafaţa medie a unei tranzacţii de spaţii de birouri a crescut cu 35% în 2023 faţă de 2022

În primele 9 luni ale anului, suprafata medie a fost de 1.810 mp , activitatea totală de închiriere (de 347.000 metri pătraţi) fiind cu 56% peste volumul din perioada similară a anului trecut. Mai mult, trimestrul al treilea a stabilit un record trimestrial istoric în ceea ce priveşte cererea de spaţii de birouri, o suprafaţă totală de 157.100 mp fiind contractată în Bucureşti, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

”Piaţa de birouri din Bucureşti traversează o perioadă dinamică şi vedem conturarea unor noi direcţii din punct de vedere al cererii. În acest sens, observăm o diversificare a domeniilor de activitate a companiilor care contractează spaţii de birouri moderne, astfel că sectorul IT&C, care acumula în mod normal aproximativ 40%-50% din suprafaţa tranzacţionată într-un an, a început să piardă din cota de piaţă si a crescut cererea primita din partea companiilor de producţie, cele de servicii profesionale, de servicii financiare, operatorilor de clinici şi spitale private şi chiar unităţi de învăţământ private”, spune Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

În aceste conditii, dacă activitatea de închiriere se menţine cel puţin la nivelul primelor 3 trimestre, consultantii estimează depăşirea pentru prima dată în istorie a pragului de 400.000 mp de spaţii de birouri tranzacţionati într=un an.

Cu toate acestea, cererea netă (excluzând renegocierile contractelor existente) a avut o pondere de 35% în volumul total închiriat în trimestrul 3, şi de 44% în primele 9 luni. Rata de neocupare a înregistrat o scădere minoră aceasta fiind de 14,9% comparativ cu începutul anului când era 15,2%.

”De remarcat este şi faptul că, deşi cea mai mare parte a cererii este reprezentată de contracte de renegociere pentru spaţiile existente, companiile au decis în general să îşi menţină suprafaţa ocupată, iar în unele cazuri chiar să se extindă. Există şi companii care şi-au recalibrat necesarul de spaţii de birouri şi au renunţat la o parte din acestea în urma renegocierilor, fenomen care probabil va continua şi în următoarele luni, însă credem că lucrurile se vor stabiliza treptat începând din al doilea semestru din 2024”.

În T3 2023 am asistat la finalizarea celei de-a doua clădiri a proiectului de birouri U-Center (32.500 mp GLA) dezvoltat de Forte Partners în zona centrală a Bucureştiului, astfel că în primele 9 luni ale anului livrările de noi spaţii de birouri au totalizat 102.500 mp, urcând stocul la 3,41 milioane mp.

Referitor la chirii, acestea s-au stabilizat în trimestrul al treilea, fără mişcări importante în principalele subpieţe, astfel chiria de referinţă din CBD menţinându-se la nivelul anterior de € 22.00/mp/lună.

În ceea ce priveşte proiectele aflate în construcţie, oferta este destul de limitată (respectiv 80.000 mp de astfel de spaţii), cel mai redus nivel al ultimilor 16 ani, ca urmare a incertitunilor legate de problemele urbanistice. Prin urmare, este dificil de prognozat suprafaţa de birouri ce urmează a fi livrată în perioada de după 2024-2025 fără o soluţie clară referitoare la subiectele menţionate anterior, în timp ce proiecte cu o suprafaţă de peste 300.000 mp aşteaptă să primească autorizaţiile necesare începerii construcţiei.

Departamentul de birouri al Cushman & Wakefield Echinox a oferit consultanţă în ultimii trei ani pentru tranzacţii de închiriere de peste 170.000 de metri pătraţi la nivel naţional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici