Tabără: Majoritatea fermierilor vor reintroducerea culturii de soia modificată genetic

Reintroducerea culturii de soia modificată genetic este cerută de fermieri, a declarat într-un comunicat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, răspunzând reprezentanţilor PSD Cluj, care îl acuză că vrea să reia cultivarea organismelor modificate genetic (OMG).

182 afișări
Imaginea articolului Tabără: Majoritatea fermierilor vor reintroducerea culturii de soia modificată genetic

Tabără: Majoritatea fermierilor vor reintroducerea culturii de soia modificată genetic (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Introducerea în cultură a unor tipuri de soia modificate genetic se bazează în primul rând pe solicitarea primită din partea asociaţiilor de producători agricoli şi crescători de animale. Mai mult decât atât, elementele pe care se bazează fundamentarea solicitării mele, respectiv finalizarea procedurilor necesare autorizării culturilor de soia modificată genetic în Uniunea Europeana, sunt de natură ştiinţifică", a spus Tabără.

Reprezentanţii PSD Cluj au cerut demisia ministrului Agriculturii, pe motiv că a cerut Comisiei Europene ca România să reia cultivarea organismelor modificate genetic, deşi acestea erau interzise în ţară încă de acum patru ani.

Tabără crede că cei care adoptă o atitudine reticentă faţă de produsele biotehnologiei moderne sau le resping de-a dreptul nu au ca bază o documentare ştiinţifică, ci doar opinii formate din frânturi de argumente "servite de alţii" şi o lipsă de cunoaştere.

Potrivit ministrului, de cele mai multe ori aceştia nu cunosc faptul că există deja o istorie de cultivare şi consum a plantelor obţinute prin metode superioare de ameliorare, lipsite de evenimente negative.

"Atât eu, cât şi familia mea, consumăm cu încredere produse alimentare ce au în componenţă OMG autorizate. Nu poţi să nu ai încredere în sistemul european de evaluare a riscurilor, acesta fiind unul dintre cele mai drastice din lume. Însă, e adevărat, încrederea mea se bazează pe o cunoaştere aprofundată a domeniului, inclusiv a mecanismelor de control, verificare şi atestare", a arătat Tabără.

El crede că introducerea în cultură a soiei modificate genetic are ca principali beneficiari crescătorii de animale, fermierii şi consumatorii de alimente.

"Un lucru bine ştiut de cei care trăiesc din agricultură este că potenţialul agricol al României în asigurarea proteinei vegetale, a hranei pentru animale şi a oamenilor, a scăzut dramatic în 2007, odată cu aderarea României la UE şi obligativitatea eliminării acestei plante din sistemul de culturi agricole. România a devenit importator net de soia şi şroturi de soia, din ţări în care se cultivă cu preponderenţă soia modificată genetic. Aşadar, din acest punct de vedere, România a devenit doar piaţă de desfacere, nu şi producător", a mai spus ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici