Ţara în care angajaţii primesc salarii mari deşi lucrează doar trei ore pe zi. Au o oră pentru pauze şi prânz, iar alte trei pentru discuţii

Angajaţii dintr-o ţară europeană primesc salarii mari chiar dacă la un program normal lucrează efectiv doar trei ore pe zi, întrucât alocă o oră pentru pauze şi prânz, iar alte trei pentru discuţii, potrivit şefului companiei americane Titan International, Maurice Taylor.

28867 afișări
Imaginea articolului Ţara în care angajaţii primesc salarii mari deşi lucrează doar trei ore pe zi. Au o oră pentru pauze şi prânz, iar alte trei pentru discuţii

Ţara în care angajaţii primesc salarii mari deşi lucrează doar trei ore pe zi (Imagine: Ionel Iancu/Arhiva Mediafax foto)

Taylor a publicat miercuri o scrisoare deschisă în cotidianul financiar francez Les Echos, adresată ministrului responsabil de industrie, Arnaud Montebourg. Atacul şefului Titan International la productivitatea scăzută a angajaţilor francezi ar putea relansa în Franţa dezbaterea privind declinul competitivităţii ţării, scrie Financial Times.

"Angajaţii francezi primesc salarii mari, dar lucrează numai trei ore. Primesc o oră pentru pauze şi pentru prânz, vorbesc trei ore şi lucrează trei. Le-am spus asta în faţă angajaţilor membri de sindicat. Mi-au răspuns că ăsta este stilul francez!", a afirmat Taylor, preşedinte şi director general la Titan International.

Scrisoarea lui Taylor, datată 8 februarie, vine ca răspuns la tatonări din partea ministrului Montebourg privind un eventual interes al Titan, producător de anvelope pentru sectorul agricol, privind preluarea unor operaţiuni de la fabrica Goodyear din Amiens, care urmează să fie închisă.

Sindicatul francez CGT, susţinut de comuniştii francezi, s-a opus anul trecut preluării de către Titan. Montebourg spera că producătorul american ar fi în continuare interesat de fabrica de la Amiens, dar a afirmat în februarie că nu mai este cazul.

"Cât de proşti credeţi că suntem? Goodyear a încercat timp de patru ani să salveze o parte a locurilor de muncă de la Amiens, unele dintre cele mai bine plătite, dar sindicatele şi guvernul francez nu au făcut altceva decât să vorbească", a afirmat, în scrisoare, şeful Titan, descriind sindicatele ca "nebune".

Franţa se confruntă cu un val de închideri de fabrici şi concedieri în sectorul industrial de la câştigarea alegerilor, în mai anul trecut, de către actualul preşedinte, Francois Hollande. Noul preşedinte francez a intrat de mai multe ori în conflict cu companiile. Anul trecut, Hollande a acuzat producătorul de oţel ArcelorMittal că a minţit şi a afirmat că nu mai este binevenit în Franţa. De asemenea, a criticat puternic grupul auto PSA Peugeot Citroën, confruntat cu probleme.

O parte din afirmaţiile şefului Titan au venit însă ca răspuns la atacuri repetate ale lui Montebourg, care vrea ca UE să adopte o poziţie mai dură în privinţa protejării comerţului, în contextul importurilor ieftine din Asia.

"Companiile chineze livrează anvelope în Franţa - de fapt în toată Europa. În cinci ani, Michelin nu va putea produce anvelope în Franţa. Franţa îşi va pierde afacerile din industrie, deoarece statul se implică tot mai mult. Fermierul francez vrea anvelope ieftine. Nu-i pasă dacă acestea sunt din China sau India, iar guvernele acestor ţări le subvenţionează. Titan va cumpăra o fabrică din China sau India, va plăti mai puţin de un euro pe oră în privinţa salariilor şi va livra toate anvelopele de care are nevoie Franţa. Puteţi păstra aşa-zişii muncitori", a spus Taylor.

Şeful Titan a criticat şi SUA, afirmând că statul american "nu este mai bun decât cel francez".

Titan a cheltuit milioane de dolari cu procese împotriva companiilor din China, din cauza ajutoarelor de stat, a adăugat şeful companiei americane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici