Tarif de interconectare de 1,15 eurocenţi pentru operatorii relevanţi de telefonie fixă

Romtelecom şi alţi 37 de operatori relevanţi de telefonie fixă, printre care şi Vodafone şi Orange, companii care au ca activitate principală serviciile GSM , vor practica, de la 1 septembrie, un tarif de interconectare de 1,15 eurocenţi/minut, fără TVA, a anunţat luni autoritatea de reglementare.

64 afișări
Imaginea articolului Tarif de interconectare de 1,15 eurocenţi pentru operatorii relevanţi de telefonie fixă

Tarif de interconectare de 1,15 eurocenţi pentru operatorii relevanţi de telefonie fixă (Imagine: Mediafax Foto)

"Ne-am întâlnit astăzi (luni, 21 iulie - n.r.) cu industria de comunicaţii în Consiliul Consultativ al ANRCTI pentru a finaliza analiza de piaţă care priveşte serviciile de interconectare în vederea terminării la puncte fixe a apelurilor. Autoritatea a supus această analiză de piaţă consultării publice în ţară (...) şi poate emite pachetul de decizii prin care va desemna 37 de noi furnizori cu putere semnificativă şi va revizui regimul interconectării cu cei mai mari doi operatori de reţele de telefonie fixă, Romtelecom şi RCS&RDS", a declarat, luni, Dan Georgescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Până acum, Romtelecom a fost singurul operator desemnat de ANRCTI ca având putere semnificativă pe piaţa terminării la puncte fixe a apelurilor.

Tarifele medii impuse furnizorilor alternativi pentru serviciile de interconectare vor fi aplicate în doua etape, şi anume 1,15 eurocenţi/minut de la 1 septembrie 2008, şi 0,97 eurocenţi/minut de la 1 iulie 2009.

De la 1 ianuarie 2007, Romtelecom practică pe piaţa terminării la puncte fixe a apelurilor un tarif de interconectare împărţit pe trei paliere (local, regional şi naţional) şi diferenţiat în funcţie de intervalul orar (pentru perioada orelor de vârf şi, respectiv, pentru perioada din afara orelor de vârf). Valorile tarifului de interconectare sunt cuprinse între 0,56 eurocenţi şi 1,29 eurocenţi, fără TVA.

Lista celor 37 de operatori cuprinde firmele Adisam Telecom, Advanced Business Solutions International, Aietes Telecom, Atlas Telecom Network România, BP Office&Service, Canal S, Datek Telecom, Combridge, Connet-Ro, Dial Telecom, Digicom Systems, Euroweb România, Globtel Internet, GTS Telecom, Idilis, Ines Group, Intersat, Media Sat, Netmaster Communications, Net-Connect Internet, Netpoint, Nevi Telecom, Nxtel Solutions, Orange România, Parlatel, Plug IT International, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), Rartel, RCS&RDS, Telcor Communications, Thomas Hook Communications România, Total Telecom, Trans Tel Services, UPC România, Vip Net, Vodafone România şi Voxility.

În ceea ce priveşte interconectarea cu Romtelecom, în afara setului de obligaţii impuse prin reglementările anterioare, ANRCTI a stabilit pentru fiecare nivel de interconectare (local, regional şi naţional) cu reţeaua companiei o valoare unică a tarifului reglementat, la nivel de tarif mediu (1,15 eurocenţi/minut), renunţând la actualul regim în care tarifele de interconectare sunt stabilite în mod diferenţiat în funcţie de intervalul orar (pentru perioada orelor de vârf şi, respectiv, pentru perioada din afara orelor de vârf).

Noile tarife de interconectare vor fi aplicate începând cu 1 septembrie 2008.

Referitor la interconectarea cu reţelele RCS&RDS şi UPC, instituţia a stabilit că aceste companii trebuie să respecte condiţiile de transparenţă şi nediscriminare în relaţiile cu alţi operatori, şi să permită accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei.

Totodată, ANRCTI a impus şi celorlalţi 35 de operatori alternativi de reţele de telefonie fixă obligaţii de transparenţă, nediscriminare, acces şi utilizare a unor elemente ale reţelei şi a infrastructurii asociate, precum şi de control al tarifelor.

"Aceste obligaţii sunt justificate de necesitatea de a asigura că operatorii nu vor utiliza puterea de piaţă pe care o deţin - în virtutea poziţiei de monopol în privinţa terminării apelurilor în propria reţea - în detrimentul competitorilor, cu afectarea intereselor utilizatorilor finali de servicii de telefonie", se precizează în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici