Tarifele la hotelurile din Bucureşti au scăzut sub 100 de euro pe noapte

Tarifle la hotelurile din Bucureşti au scăzut la jumătate faţă de cele practicate în toamna anului 2008, iar preţul unei camere pentru o noapte de cazare a coborât sub 100 de euro, chiar şi la unităţile de cinci stele, potrivit reprezentanţilor industriei.

43 afişări
Imaginea articolului Tarifele la hotelurile din Bucureşti au scăzut sub 100 de euro pe noapte

Tarifele la hotelurile din Bucureşti au scăzut sub 100 de euro pe noapte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Merge foarte prost, mult mai prost chiar şi faţă deanul trecut. Bucureştiul e un oraş în care nu se întâmplănimic şi care nu are nimic de arătat. Nu-mi amintesc ca înultimii 20 de ani să fi fost o toamnă mai proastă sau un an maiprost", a declarat agenţiei MEDIAFAX George Ţurnă,prim-vicepreşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România(FIHR) şi administrator al hotelului Ambasador din Capitală.

El a adăugat că în această toamnă au scăzut atâttarifele, cât şi gradul de ocupare şi perioada deînnoptare.

Mihai Acatrinei, directorul general al hotelului de patru steleRamada-Majestic din Bucureşti, a spus că tariful mediu din aceastătoamnă este cu 20-25% sub cel toamna anului trecut şi cu 50% mairedus faţă de lunile septembrie-octombrie din 2008. Totodată,gradul de ocupare a coborât la 55-60%, comparativ cu 80% cu doi aniîn urmă.

"Principala problemă este că a dispărut segmentul business dinhotelurile din Bucureşti. Tariful mediu a scăzut la sub 100 deeuro, chiar şi la cinci stele, faţă de 120-160 de euro în 2008. Şinumărul conferinţelor s-a redus cu circa 30% comparativ cu acum doiani şi, de asemenea, s-au organizat cu 20% mai muţine nunţi. Dacăîn 2008 perioada medie de şedere a unui turist într-un hotel înCapitală era de 2,8 nopţi, acum aceasta a coborât la 1,1-1,2nopţi", a adăugat Acatrinei.

Proprietarul lanţului Continental, Radu Enache, a afirmat cătariful mediu pentru hotelurile de patru şi cinci stele dinBucureşti a scăzut la 66 de euro pentru o noapte decazare, iar gradul de ocupare s-a diminuat cu 20% faţă deanul trecut.

Hotelurile din lanţul Continental au avut în acest an un gradmediu de ocupare de 52%, iar încasările au crescut cu doar 2%, încondiţiile în care capacitatea de cazare s-a majorat cu 15%, prindeschiderea a două unităţi, Grad Hotel Continental din Bucureşti şiIbis Sibiu.

Pe fondul scăderii indicatorilor financiari, Enache a stopatdouă investiţii care totalizau 24 de milioane de euro şi vizaudeschiderea a două hoteluri la Timişoara.

"Nu văd nicio soluţie pentru ieşirea din criză. Suntem înacelaşi ocean al prostiei, cu toate deciziile contradictorii pecare le ia Guvernul. Nu există niciun plan de ieşire din criză,nicio predictibilitate, niciun plan agreat de întregul eşicherpolitic. Pentru anul viitor întrezăresc aceeaşi prostie aguvernanţilor şi acelaşi întuneric în economie", a mai spus RaduEnache.

Şi Josef Goschy, proprietarul lanţului Unita Turism, spune că înacest an afacerile merg mai prost ca niciodată. El crede că pentruieşirea din criză ar trebui stimulate investiţiile, iar băncile săînceapă să scadă dobânzile de la peste 12% la 5-6%.

George Ţurnă de la Ambasador crede, în schimb, că situaţiahotelurilor nu se va ameliora până când întreaga economie nu iesedin criză.

"Nu putem scoate hotelurile din contextul general. Noi suntem unrezultat al tuturor celorlalte activităţi economice şi, atâta timpcât toată ţara e prăbuşită, nici nouă nu ne va fi bine. La nivel deGuvern nu s-au luat măsuri cu adevărat eficiente pentru ieşirea dincriză, iar noi plătim tribut acestui lucru. Marea majoritate ahotelurilor funcţionează în regim de avarie şi încasările au ajunsla nivelul cheltuielilor, dacă nu cumva sub ele", a precizatŢurnă.

Aparent, Josef Goschy este mai optimist decât ceilalţihotelieri.

"Cum va fi la anul? Anul trecut am crezut că în 2010 va fi maibine, şi n-a fost deloc. Ei bine, în acest an cred că în 2011 va fimai bine", a spus, cu ironie, proprietarul Unita Turism.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici