Taxa de poluare a crescut cu peste 14% din cauza modificării cursului leu/euro

Taxa de poluare auto a crescut cu 14,2% de la 1 ianuarie, ca urmare a modificării cursului de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană, care a urcat de la 3,73 lei/euro, cotaţia aplicată în 2009, la 4,26 lei/euro.

26 afișări
Imaginea articolului Taxa de poluare a crescut cu peste 14% din cauza modificării cursului leu/euro

Taxa de poluare a crescut cu peste 14% din cauza modificării cursului leu/euro (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, dacă anul trecut pentru o maşină Euro 3, veche de 3 - 4 ani, cu capacitate cilindrică de 1.500 centrimetri cubi şi normă de poluare de 250 de grame CO2/km, se plăteau 7.510 lei, începând cu 1 ianuarie 2010, taxa de poluare pentru aceeaşi maşină este de 8.580 lei.

În fiecare an, cursul de schimb stabilit la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană reprezintă cotaţia la care se plătesc în anul următor accizele, taxa auto şi impozitul pentru petrolul din producţia internă.

De la 1 ianuarie 2010, proprietarii maşinilor care au motorizări conforme cu normele de poluare Euro 4 plătesc şi ei taxa de primă înmatriculare, nivelul acesteia fiind stabilit în funcţie de capacitatea cilindrică şi emisiile CO2 ale modelului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici