Telekom scoate la licitaţie Palatul Telefoanelor şi alte două proprietăţi pentru 21,6 milioane euro

Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a scos la licitaţie Palatul Telefoanelor din Bucureşti şi alte două proprietăţi din apropiere la un preţ de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăţi imobiliare.

3358 afișări
Imaginea articolului Telekom scoate la licitaţie Palatul Telefoanelor şi alte două proprietăţi pentru 21,6 milioane euro

Telekom scoate la licitaţie Palatul Telefoanelor şi alte două proprietăţi pentru 21,6 milioane euro (Imagine: Wikimedia)

"Ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăţi imobiliare, Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) scoate la vânzare trei proprietăţi din centrul Bucureştiului, şi anume Palatul Telefoanelor, clădirea Tandem şi proprietatea din strada Matei Millo (...). Tranzacţia va fi derulată prin intermediul unei licitaţii, iar câştigătorul va fi entitatea cu cea mai avantajoasă ofertă atât în ceea ce priveşte preţul, cât şi alte condiţii relevante în context", se arată într-un comunicat al Telekom Romania Communications remis MEDIAFAX.

Palatul Telefoanelor este construit în stilul art deco şi are un teren de 1.893 metri pătraţi şi o suprafaţă utilă de 12.000 metri pătraţi.

Cu un preţ de pornire de 10,9 milioane de euro, clădirea Tandem (situată în imediata apropiere a Palatului Telefoanelor) are un teren de 5.039 metri pătraţi şi o suprafaţă totală construită la sol de 2.030 metri pătraţi.

Proprietatea din strada Matei Millo, inclusă în preţul de pornire al clădirii Tandem, este un teren cu o suprafaţă de 1.783 metri pătraţi.

Pentru a participa în licitaţie, entităţile interesate trebuie să furnizeze o scrisoare de garanţie şi să depună ofertele până la data de 20 octombrie.

Pentru Palatul Telefoanelor, Telekom Romania Communications va urma toţi paşii juridici prevăzuţi de legislaţia în vigoare privind monumentele istorice.

"Strategia noastră imobiliară este în linie cu scopul nostru de a deveni furnizorul convergent numărul 1 de servicii de telecom şi divertisment din România. Aceasta presupune să ne concentrăm atenţia asupra activităţilor noastre principale şi să capitalizăm activele din zone secundare, inclusiv portofoliul imobiliar”, a afirmat directorul executiv pentru managementul aprovizionării al Telekom Romania Group, Andreas Grünewald, în comunicat.

Întreaga listă a proprietăţilor de vânzare sau închiriere este disponibilă pe pagina web http://realestate.telekom.ro.

În prima parte a lunii august, Telekom Romania Communications a scos la licitaţie un număr de 10 proprietaţi imobiliare situate în Bucureşti şi judeţele Iaşi, Galaţi, Brăila, Tulcea, Vrancea şi Hunedoara, preţul de pornire cumulat ridicându-se la 3,61 milioane de euro, fără TVA.

Data limită de depunere a ofertelor a expirat la 5 septembrie, iar licitaţia urma să se desfăşoare în perioada 8 septembrie - 31 octombrie.

 

Palatul Telefoanelor: Istorie şi fapte

Palatul Telefoanelor este o clădire reprezentativă a Bucureştiului, cea mai înaltă din Capitală până în anii '70 şi în prezent sediul companiei Romtelecom.

  • Înalt de 52,5 metri, Palatul a fost construit între anii 1929 şi 1934 într-un stil tipic zgârie-norilor americani, cu detalii Art Deco, pentru că telefonul era considerat un simbol al progresului, al încrederii în viitor, iar acest stil arhitectural transmitea, la acea vreme, aceleaşi idei.

  • A fost prima clădire înaltă cu schelet metalic din ţară şi cea mai înaltă până în anii '70.

  • Pe locul Palatului s-a aflat terasa Oteteleşteanu, una dintre cele mai căutate grădini din oraş la sfârşitul secolului al 19-lea, frecventată de figuri importante din cultura românească, cum ar fi Şt. O. Iosif, George Coşbuc şi Ion Minulescu.

  • În 1939, după asasinarea lui Armand Călinescu, echipa legionară a ocupat Palatul Telefoanelor, au întrerupt emisia şi au difuzat anunţul “pedepsirii” unuia dintre cei consideraţi responsabili pentru moartea lui Corneliu Zelea Codreanu.

  • Între 1995 şi 2005 clădirea a fost supusă unui proces amplu de consolidare, fiind până atunci afectată de bombardamentul aliaţilor din 1944, cutremurele din 1940, 1977, 1986 şi 1990.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici