Teodorovici a semnat acordul prin care România împrumută Republica Moldova cu 150 milioane euro

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a semnat miercuri, la Chişinău, acordul prin care România va acorda Republicii Moldova un credit de 150 milioane euro, disponibil după ce va fi ratificat de cele două ţări, la costul plătit de statul român pentru împrumuturi de pe pieţele internaţionale.

671 afișări
Imaginea articolului Teodorovici a semnat acordul prin care România împrumută Republica Moldova cu 150 milioane euro

Teodorovici a semnat miercuri acordul prin care România împrumută Republica Moldova cu 150 milioane euro (Imagine: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)

"Acordul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de către cele două state, iar prima tranşă din împrumut va fi acordată după ce Guvernul Republicii Moldova îl va informa pe cel român în privinţa stadiului consultărilor şi negocierilor pe care le are cu Fondul Monetar Internaţional. Sper că prima tranşă din împrumut va putea fi eliberată cât mai repede", a declarat Teodorovici într-un comunicat.

Fiecare tranşă va fi acordată pe o scadenţă de maximum cinci ani, iar costul perceput va fi cel plătit de România la împrumuturile similare contractate de pe pieţele internaţionale.

Premierul Victor Ponta a anunţat, pe 22 septembrie, la finalul şedinţei comune a guvernelor României şi Republicii Moldova, că va propune Parlamentului un acord privind o asistenţă financiară rambursabilă în valoare de 150 milioane euro pe o perioadă de 5 ani între cele două guverne.

"Până la momentul la care va avea un acord cu instituţiile financiare internaţionale, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, aşa cum am avut şi noi în anii trecuţi, cred că este de datoria şi mai ales este de puterea României ca într-un moment dificil să fim primii care spunem da, suntem aici, vă putem sprijini şi putem să vă dăm acest împrumut rambursabil", a afirmat Ponta la acel moment.

El a precizat totodată că dobânda va fi în jur de 1,5%, deci în "condiţii extrem de avantajoase".

Premierul a dat asigurări că a discutat despre acest acord şi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu liderii partidelor politice şi cu preşedinţii celor două Camere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici