Teodorovici: Dacă încheiem cu succes acordul cu FMI în toamnă, ne gândim la altul pe modelul polonez

Guvernul ar putea lua în calcul continuarea parteneriatului cu insituţiile financiare internaţionale dacă actualul acord se încheie cu succes în toamnă, însă ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez, a declarat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

229 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Dacă încheiem cu succes acordul cu FMI în toamnă, ne gândim la altul pe modelul polonez

Teodorovici: Dacă încheiem cu succes acordul cu FMI în toamnă, ne gândim la altul pe modelul polonez (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

El a precizat că discuţiile cu misiunea tehnică a FMI şi Comisiei Europene, care va veni în România săptămâna viitoare, vor viza Codul Fiscal şi planul de măsuri de reformă în economie.

"Scopul misiunii de la Bucureşti este ca fiecare măsură din Codul Fiscal să fie discutată şi argumentată foarte cla. Sper să fie o misiune cu un succes la finalul acesteia, astfel încât să putem readuce în discuţie programul cu Fondul Monetar, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Am avut săptămâna aceasta întâlnire la Ecofin, unde am reiterat faptul că România este angajată ferm în a readuce în discuţie acest program şi a-l închide cu succes în septembrie", a spus Teodorovici.

Ministrul a adăugat însă că la dicuţiile de la Riga, Ecofin şi Bruxelles, mulţi miniştri de finanţe au pledat pentru măsuri de relaxare fiscală şi că România nu poate să accepte să nu aplice astfel de măsuri, mai ales fiind o ţară care are nevoie de foarte multe investiţii.

"În primul rând, mi-aş dori ca planul de reforme strucurale să fie aplicat, pentru că asta înseamnă că multe dintre plăţile pe care noi le facem în economie se vor duce către zone cu impact pentru economie şi nu în găurile negre din economie. Asta e poate mai important decât a aduce Codul Fiscal în limitele asumate prin Pactul fiscal", a spus el.

Întrebat dacă, în urma discuţiilor nu se va ajunge la un acord cu cei de la FMI pe Codul Fiscal, Guvernul va sacrifica acordul cu FMI sau Codul Fiscal, ministrul a spus că Guvernul nu sacrifică nimic şi că trebuie să "facă ceea ce face pentru binele ecnomiei naţionale".

"Primul pas este să-l închidem pe acesta (acordul –n.r.) în bune condiţii, pentru că altfel orice discuţie pe un nou acord nu poate să înceapă. Dacă se întâmplă acest lucru în toamnă, putem să vedem exact dacă România are nevoie de un nou acord, dar nu în aceleaşi condiţii, ci poate pe modelul polonez, unde este mult mai flexibil şi cu un alt impact. Este o discuţie care se va purta dacă acest acord în derulare se va încheia cu succes", a conchis ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici