Teodorovici, despre noua formulă de echilibrare: Să ofere predicitibilitate bugetelor locale

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a discutat, luni, cu reprezentanţii asociaţiilor autorităţilor locale, respectiv Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România şi Asociaţia Comunelor din România.

121 afișări
Imaginea articolului Teodorovici, despre noua formulă de echilibrare: Să ofere predicitibilitate bugetelor locale

Teodorovici, despre noua formulă de echilibrare: Să ofere predicitibilitate bugetelor locale

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au menţionat că una dintre temele abordate în cadrul întâlnirii a fost inventarierea problemelor din administraţia locală şi identificarea modalităţilor prin care acestea pot fi remediate sau atenuate. Printre exemplele de soluţii, aceştia au enumerat asigurarea unui cadru legislativ suplu şi eficient pentru derularea investiţiilor, finanţarea activităţilor curente, eliminarea blocajelor legislative care împiedică realizarea unor proiecte majore în comunităţile locale, reducerea numărului şi scurtarea termenelor de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor etc.

O altă temă abordată a vizat identificarea unei formule de echilibrare care să răspundă necesităţilor tuturor nivelurilor administraţiei publice locale - consilii judeţene, municipii, oraşe şi comune. Această formulă ar trebui „să fie rezultatul consensului tuturor structurilor asociative şi care să ofere predicitibilitate pentru fundamentarea bugetelor acestora pe mai mulţi ani, prevederi ce vor fi cuprinse, pentru transparenţă, în Legea Finanţelor Publice Locale”, au mai susţinut reprezentanţii Finanţelor.

În ultimele săptămâni, mai mulţi primari au susţinut că sunt nemulţumiţi de formula de echilibrare adoptată prin Legea bugetului de stat pentru 2019, deoarece suma este de 1.000 de lei per locuitor, nu de 1.200 de lei per locuitor, aşa cum li s-a promis.

De asemenea, reprezentanţii Finanţelor şi aceia ai autorităţilor locale au discutat despre identificarea mecanismelor de dezvoltare a mediului de afaceri local şi elaborarea unor propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei economice, în special în domeniile care au influenţe majore asupra competitivităţii economice, potrivit Finanţelor.

„Dialogul de astăzi este un pas înainte spre rezolvarea unor anumite aspecte ridicate de administraţia locală. Este important să ne aşezăm la aceeaşi masă şi să identificăm principalele linii de acţiune care să conducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii fiecărui român”, a spus Teodorovici.

De asemenea, reprezentanţii MFP au răspuns întrebărilor autorităţilor locale privind aplicarea Legii bugetului. La propunerea ministrului Finanţelor, în scopul elaborării şi implementării unor politici publice în favoarea cetăţeanului, aceste întâlniri de lucru vor avea loc lunar, pentru a creşte eficienţa procesului de consultare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici