Teodorovici revine: Clientul nu trebuie să meargă la pizzerie după bon pe bacşiş, curierul să declare

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a revenit asupra declaraţiei de luni privind obligaţia cumpărătorului de pizza de a merge la furnizor pentru a da bacşiş, precizând, marţi, că obligaţia de a declara bacşişul îí revine curierului, dar fără detalii legate de cum va primi clientul bonul fiscal.

3240 afișări
Imaginea articolului Teodorovici revine: Clientul nu trebuie să meargă la pizzerie după bon pe bacşiş, curierul să declare

Eugen Teodorovici (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Ministrul declarase luni că persoanele care livrează pizza la domiciliu sau la birou pot primi un bacşiş, dar numai dacă este lăsat la firma unde acestea lucrează, cumpărătorul având obligaţia să se deplaseze la acea locaţie pentru a le fi eliberat bonul fiscal.

"Dacă doriţi să lăsaţi un bacşiş, mergeţi la unitatea respectivă, iar acolo, pe casă, bate bonul fiscal, bacşişul respectiv, şi asta este. Sau cu taxiul, vreţi să mă întrebaţi şi de taxiuri, dacă mergeţi cu taxi?", răspunsese Teodorovici, întrebat de presă cum este fiscalizat bacişul dat celor care livrează pizza.

Solicitat din nou, marţi, de presă să explice această situaţie, Teodorovici a spus de această dată că este obligaţia curierului de a declara bacşişul şi a-l înregistra în casa de marcat.

"Cel care primeşte acasă pizza respectivă nu trebuie să meargă el mai departe cu cel care i-a livrat pizza, pentru a se convinge că pe bonul de casă va fi bătut bacşişul. Cel care livrează acel aliment, dacă primeşte o astfel de sumă, la momentul la care ajunge la sediu, atunci are această obligaţie legală să tasteze pe casa de marcat suma ca şi bacşiş", a arătat Teodorovici.

El nu a putut preciza cum îşi primeşte însă clientul bonul pentru bacşiş, arătând că sunt zone care nu pot fi reglementate "sută la sută" prin acte normative.

Guvernul a decis recent să legifereze bacşişul, care să fie astfel evidenţiat pe un bon fiscal separat şi va fi taxat cu 16%.

La momentul deciziei, ministrul Finanţelor explica faptul că, pentru călătoria cu taxi, aparatul de marcat va trebui modificat astfel încât acesta să emită, în afara bonului fiscal emis conform distanţei parcurse şi tarifului perceput pe kilometru, şi un bon fiscal pentru bacşişul dat de client taximetristului.

Jurnaliştii l-au întrebat şi atunci dacă fiscalizarea bacşişului va fi aplicată şi în cazul celor care livrează pizza la domiciliu sau altor servicii de curierat la domiciliu, fără să fie prezentate însă detalii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici