Teodorovici: Sporul de 15% pentru angajaţii din Finanţe şi ANAF este justificat, duc greul economiei

Sporul de 15% pentru lucrul în condiţii grele şi vătămătoare va fi acordat angajaţilor din Ministerul Finanţelor şi ANAF care îl pot primi, în condiţiile în care aceştia „duc greul economiei”, a declarat luni ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei de Guvern.

533 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Sporul de 15% pentru angajaţii din Finanţe şi ANAF este justificat, duc greul economiei

Teodorovici: Sporul de 15% pentru angajaţii din Finanţe şi ANAF este justificat, duc greul economiei

Conform unei ordonanţe de completare a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii, salariile aferente personalului aparatului propriu al Ministerului Finanţelor Publice şi instituţiilor din subordine se recalculează cu acordarea pomenitului spor, nota de fundamentare vorbind de un grad de încărcare al angajaţilor Ministerului de Finanţe de 134%. Iniţiatorii actului normativ notează că instituţia gestionează domeniul financiar-fiscal al României, urmărind asigurarea funcţionalităţii întregului sistem organizaţional al statului, prin instituirea cadrului legal pentru colectarea veniturilor publice şi urmărirea cheltuielilor astfel încât să determine stabilitatea bugetară şi, pe cale de consecinţă, a echilibrului social şi economic, elemente care privesc securitatea naţională. Pentru îndeplinirea acestor atribuţii, la nivelul Ministerului Finanţelor există format un „corp de funcţionari de elită cu o experienţă semnificativă în domeniul financiar-fiscal al României, al elaborării şi avizării proiectelor de acte normative în diferite domenii de activitate, precum şi litigiile de contencios administrativ, în special în cele având ca obiect reprezentarea Statului în diferite categorii de litigii de o importanţă deosebită”.

Ministrul Teodorovici nu a precizat numărul celor care beneficiază de prevederile actului normativ, spunând că a fost creat doar cadrul legal, iar de spor vor beneficia cei care se califică.

În aprilie 2019 Ministerul Finanţelor avea 25.738 de angajaţi.

Iniţial, Ministerul Finanţelor a inclus într-un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare ideea eliminării sporului respectiv. La acel moment surse guvernamentale evidenţiau faptul că există instituţii unde angajaţii primeau acest spor pentru că aerul din Bucureşti este poluat. Măsura eliminării sporului nu ar fi afectat medicii, profesorii, poliţiştii sau magistraţii.

Ulterior proiectul de act normativ nu a primit avizul Consiliului Economic şi Social şi nu a mai apărut pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern în care a fost discutată rectificarea bugetară, deşi cele două acte făceau parte din acelaşi pachet.

Eugen Teodorovici spune că proiectul de ordonanţă, care cuprindea şi introducerea accizei pe zahărul din băuturile răcoritoare sau reducerea numărului de secretari de stat şi a personalului din cabinetele acestora, alături de alte măsuri, va fi discutat în coaliţie, şi va fi promovat în august sau în septembrie. Un act norrmativ privind taxa pe zahăr va fi discutat de Ministerul Sănătăţii cu cei interesaaţi, dar şi în cele două comisii parlamentare de specialitate, a precizat ministrul.

Proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor prevedea taxarea băuturilor răcoritoare în funcţie de conţinutul de zahăr. Astfel, pentru băuturile răcoritoare cu conţinut de zaharuri între 5-8 g zaharuri/100 ml produs urmau să se plătească 0,8 lei/litru, iar cele cu conţinut de peste 8 g zaharuri/100 ml produs erau taxate cu 1 leu/litru. Proiectul a stărnit numulţumirea asociaţiilor patronale din domeniu.

 

Taguri:
finanţe,
spor,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici