Tichetele de vacanţă vor creşte cheltuielile bugetare

Introducerea tichetelor de vacanţă este binevenită, dar încalcă angajamentul Guvernului de a reduce cheltuielile bugetare, susţin reprezentanţii firmelor mici şi mijlocii, care propun totodată ca angajaţii care primesc aceste facilităţi să acopere 15-20% din costurile pachetului turistic.

27 afișări
Imaginea articolului Tichetele de vacanţă vor creşte cheltuielile bugetare

Tichetele de vacanţă vor creşte cheltuielile bugetare (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu ştim dacă este necesară creşterea cheltuielilor bugetare doar pentru a ajuta firmele din domeniul turismului. Introducerea tichetelor de masă presupune un efort bugetar de 0,35% din PIB, care înseamnă aproape dublul sumei care a fost alocată Ministerului IMM-urilor pentru susţinerea tuturor firmelor mici şi mijlocii", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

El a arătat că este mai importantă susţinerea în ansamblu a IMM-urilor decât a celor din turism.

"Dacă se dorea să se sprijine turismul, în primul rând ar fi trebuit să se facă investiţii în infrastructură. De asemenea, efectul estimat al fiscalizării unei părţi din activitatea din domeniului turistic nu este realist, în contextul în care programul se aplică exclusiv operatorilor economici autorizaţi de Ministerul Turismului, care deţin structuri de primire turistice clasificate şi/sau agenţii de turism licenţiate şi care acceptă tichete de vacanţă ca modalitate de plată", a afirmat Nicolescu.

Pe de altă parte, reprezentanţii IMM-urilor solicită reglementarea posibilităţii completării contravalorii pachetului turistic cu sume achitate direct de salariat.

"Dacă angajatorii fac un efort, ar trebui să contribuie şi salariaţii. Nu mi se pare normal să suporte doar angajatorii aceste cheltuieli, ar trebui să aibă şi angajaţii o contribuţie de 15-20%", a mai spus Nicolescu.

În plus, firmele private mici şi mijlocii solicită ca, pentru sectorul bugetar, acordarea tichetelor să fie condiţionată de existenţa unor venituri proprii, fără afectarea alocaţiilor bugetare şi fără grevarea cu alte sarcini fiscale sau taxe nefiscale a mediului de afaceri.

Tichetele de vacanţă, introduse de Guvern începând cu acest an, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată la jumătatea lunii februarie, pot fi acordate doar de către angajatorii care în anul fiscal anterior au obţinut profit.

Citeşte şi:

Guvernul a aprobat introducerea tichetelor de vacanţă

Tichetele de vacanţă, condiţionate de profitul firmei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici