Transelectrica semnează al 10-lea contract de finanţare nerambursabilă din Fondul de Modernizare

  • Transelectrica a semnat, marţi, cel de-al 10-lea contract de finanţare din Fondul pentru Modernizare.
  • Contractul prevede implementarea „Proiectului-pilot DigiTEL Green - Retehnologizare staţia 220/110/20kV Mostiştea" şi are o valoare nerambursabilă de 48 de milioane de euro.
162 afișări
Imaginea articolului Transelectrica semnează al 10-lea contract de finanţare nerambursabilă din Fondul de Modernizare

Transelectrica semnează al 10-lea contract de finanţare nerambursabilă din Fondul de Modernizare

Contractul a fost semnat de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi Preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Ştefăniţă Munteanu.

Proiectul de investiţie propune o abordare tehnologică de actualitate şi presupune transformarea staţiei în baza unui concept 100% digital şi inovator cu impact redus asupra mediului. Valoarea totală a proiectului este de peste 57 de milioane de euro, din care finanţarea nerambursabilã din fonduri europene este de 48 de milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare.

„Această finanţare susţine proiectele de modernizare a sistemului energetic naţional promovate de Ministerul Energiei, una dintre priorităţile cheie pe care le-am enunţat încă de la preluarea mandatului. Digitalizarea este o condiţie esenţială pentru o energie verde, care protejeazã mediul şi promovează eficienţa. Energia viitorului înseamnă tehnologii performante, pe care noi vom continua să le finanţăm în ritm accelerat. Fondul pentru Modernizare este garanţia dezvoltării României şi a trecerii într-o nouă paradigmă a tranziţiei energetice: decarbonizare, descentralizare, digitalizare. Vă reamintesc că obiectivele aderării României la «Declaraţia globală privind energia regenerabilã şi eficienţa energeticã» sunt triplarea capacitãţii mondiale de producţie a energiei regenerabile şi dublarea eficienţei energetice pânã în 2030. Misiunea pe care mi-am asumat-o ca ministru al energiei nu este despre urmãtoarele alegeri, ci despre urmãtoarele generaţii", a spus Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

La rândul său, preşedintele Directoratului Transelectrica afirmă că, în contextul unei tranziţii energetice accelerate, actualele mecanisme de finanţare europeanã oferã un sprijin consistent în ceea ce priveşte investiţiile care se vor realiza în urmãtorii ani în energie, iar Transelectrica este pregãtitã sã acceseze toate posibilitãţile oferite.

Staţia Mostiştea este al doilea proiect de retehnologizare a unei staţii în concept digital, dupã Staţia Alba Iulia, proiect care beneficiazã de asemenea de finanţare din Fondul pentru Modernizare.

Proiectul-pilot DigiTEL Green reprezintã un efort investiţional în acord cu politicile şi directivele europene din domeniul energiei, asumat de Transelectrica pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii energetice prin adoptarea unor soluţiilor tehnologice şi echipamente de ultimã generaţie care sã contribuie la reducerea amprentei ecologice. Inclusã în Planul de Dezvoltare a RET pentru perioada 2022-2031, investiţia din portofoliul de proiecte al Transelectrica va contribui la reducerea impactului asupra mediului înconjurãtor şi la tranziţia cãtre o infrastructurã energeticã sustenabilã şi eficientã.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici