Transportatorii vor să fie scutiţi de la plata rovinietei, invocând criza

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) cere premierului ca firmele de transport rutier de mărfuri să fie scutite de la plata rovinietei, în perioada 1 decembrie 2008 - 1 martie 2009, susţinând că 50% dintre operatori sunt în pragul falimentului, din cauza crizei economice.

22 afișări
Imaginea articolului Transportatorii vor să fie scutiţi de la plata rovinietei, invocând criza

Transportatorii vor să fie scutiţi de la plata rovinietei, invocând criza (Imagine: Mediafax Foto)

"Pe fondul crizei economice mondiale, coroborat cu scăderea capacităţilor de producţie din România şi cu limitarea masivă a exporturilor şi a importurilor, societăţile de transport româneşti se află în momentul de faţă în procent de peste 45-50% în pragul falimentului, din cauza leasing-urilor neplătite, a creditelor comerciale neacoperite şi a datoriilor la stat (taxe şi impozite) neonorate", arată FORT într-o scrisoare deschisă trimisă, joi, premierului Călin Popescu Tăriceanu.

FORT menţionează că operatorii de profil nu au beneficiat în ultimii ani, de la introducerea rovinietei, decât de un număr nesemnificativ de kilometri de autostradă, infrastructura este deficitară şi există foarte multe restricţii de circulaţie, astfel încât au costuri suplimentare faţă de operatorii similari din alte state europene.

În plus, susţin transportatorii, cursele rutiere de marfă se reduc la minim în perioada de iarnă.

"Ramura economică transporturi rutiere din România este în procent de peste 90% constituită cu capital autohton, fiind sectorul cu cea mai mare contribuţie la bugetul de stat, iar falimentul companiilor din domeniu ar arunca în şomaj peste 150.000 de angajaţi. (...) Rovinieta (taxa de drum) reprezintă un cost suplimentar ce «atârnă greu» pe spatele transportatorilor", arată FORT.

Federaţia consideră că Guvernul poate să intervină "urgent" în această problemă, având interes direct în sprijinirea companiilor autohtone de transport.

"Măsura nu ar afecta în plus bugetul de stat, comparativ cu falimentarea a 45-50% dintre companiile de transport", se arată în scrisoarea deschisă.

Operatorii susţin că pentru companiile de transport rutier din România nu au fost acordate de către niciun guvern facilităţi pentru stabilitatea afacerilor şi că "acum este momentul în care Guvernul trebuie să intervină".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici