Tranzacţiile efectuate de Jerome Kerviel, investigate de SG încă din septembrie 2007

O subsidiară a Societe Generale a lansat, în septembrie 2007, o investigaţie privind tranzacţiile cu acţiuni efectuate de traderul Jerome Kerviel, cu mult înaintea anunţului oficial privind descoperirea fraudei de 4,9 miliarde de euro la banca franceză, în luna ianuarie.

1 afișare
Imaginea articolului Tranzacţiile efectuate de Jerome Kerviel, investigate de SG încă din septembrie 2007

Tranzacţiile efectuate de Jerome Kerviel, investigate de SG încă din septembrie 2007

Un reprezentant al companiei de brokeraj Finmat, subsidiară a Societe Generale, a început o serie de verificări la sfârşitul lunii septembrie 2007 cu privire la tranzacţiile cu acţiuni în numerar efectuate de traderul Moussa Bakir, în numele lui Kerviel, după ce a fost informat cu privire volumul foarte mare al operaţiunilor efectuate, potrivit Financial Times.

Oficialul a investigat comisioanele plătite către Bakir pentru cel puţin patru tranzacţii cu acţiuni în numerar efectuate pentru Kerviel. Cu toate acestea, nimic clar nu a fost descoperit, iar verificarea a pierdut din importanţă în favoarea pregătirilor pentru fuziunea Finmat cu instituţia financiară Calyon Financial, în urma căreia a rezultat compania Newedge.

Potrivit Financial Times, investigaţia era în derulare în momentul în care Societe Generale a descoperit, în ianuarie, că traderul Kerviel a făcut plasamente neautorizate în valoare de 50 de miliarde de euro, încercând să ascundă poziţii fictive asumate în timpul derulării unor operaţiuni de arbitraj cu contracte futures.

Nu este clar dacă investigaţia lansată de Finmat ar fi putut alerta Societe Generale mai devreme, întrucât frauda de care este acuzat traderul se referă la plasamentele pe care acesta le-a făcut pentru contracte futures şi nu la tranzacţii cu acţiuni în numerar. Totuşi, cunoaşterea faptului că au existat anumite îngrijorări încă de toamna trecută, care ar fi putut conduce la o investigaţie mai amplă, va fi stânjenitoare pentru Societe Generale.

Banca a fost acuzată de erori în sistemul de control, potrivit unui raport guvernamental.

Totodată, o eroare umană ar fi putut face controalele interne irelevante, a declarat guvernatorul băncii centrale franceze, Christian Noyer, care conduce investigaţia privind frauda de la Societe Generale.

"Probabil s-au adunat mai multe greşeli mici făcute la diferite niveluri de conducere, ca răspuns la avertizările sistemului de control intern", a declarat Noyer.

Noyer şi-a exprimat uimirea că frauda a rămas nedescoperită timp de peste doi ani.

Societe Generale a anunţat, la 24 ianuarie, pierderi de aproape şapte miliarde de euro, dintre care 4,9 miliarde de euro în urma tranzacţiilor neautorizate efectuate de Kerviel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici