TRG a preluat 2,61% din acţiunile Rompetrol Rafinare de la Rompetrol Downstream

The Rompetrol Group (TRG) a preluat vineri 2,61% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) de la Rompetrol Downstream, divizia de distribuţie a carburanţilor a grupului Rompetrol, printr-o tranzacţie negociată în valoare de 33,6 milioane lei (7,8 milioane euro).

143 afișări
Imaginea articolului TRG a preluat 2,61% din acţiunile Rompetrol Rafinare de la Rompetrol Downstream

TRG a preluat 2,61% din acţiunile Rompetrol Rafinare de la Rompetrol Downstream (Imagine: Mediafax Foto)

Compania kazahă de stat controlează 98,6% din acţiunile Rompetrol Rafinare, prin grupul Rompetrol.

Tranzacţia specială a vizat transferul unui pachet de 551,802 milioane de acţiuni. Transferul a fost efectuat la preţul de 0,061 lei, similar cu ultima cotaţie de joi.

Rompetrol Rafinare are un capital social de 2,109 miliarde de lei, iar valoarea nominală a acţiunilor este 0,1 lei.

"Acestă operaţiune respectă legislaţia pieţei de capital şi nu contravine deciziei ANAF de impunere a sechestrului asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale. Acţiunea companiei Rompetrol Downstream are la bază intenţia grupului de a-şi consolida şi clarifica situaţia participaţiilor deţinute în cadrul companiilor membre", au declarat vineri pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai Rompetrol.

ANAF a instituit la începutul lunii septembrie sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale. Decizia ANAF este legată de obligaţiunile convertibile, în valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise în 2003 pentru statul român în cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Potrivit ANAF, Rompetrol a ales modalitatea de răscumpărare a obligaţiunilor când a efectuat o plată parţială în august, în valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite în acţiuni. În urma conversiei, statul ar deveni acţionar minoritar la Rompetrol Rafinare.

Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat la 14 septembrie garantarea unui împrumut de 720 milioane dolari, scadent la 12 august 2010, acordat de grupul Rompetrol. Împrumutul va fi garantat de Rompetrol Rafinare cu acţiunile pe care le deţine la filialele sale Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Logistics şi cu unele imobile ale rafinăriei Petromidia.

Dealurile cu Rompetrol Rafinare şi Socep au dus rulajul BVB la maximul ultimelor două luni

Bursa a crescut uşor vineri, cu 0,48 %, într-o piaţă în care două tranzacţii negociate cu acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) şi Socep (SOCP) au dus lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

Transferurile au cumulat 59,8 milioane lei (14 milioane euro), sumă din care operaţiunile cu titlurile Rompetrol Rafinare şi Socep au reprezentat 80%.

Un rulaj mai mare decât cel din ultima şedinţă a săptămânii a fost înregistrat la 2 iulie, când transferurile cu cumulat 138,4 milioane lei (32,1 milioane euro). La acea dată 90% din lichiditate a fost asigurată de tranzacţiile speciale, în sumă de 124,9 milioane lei.

Cea mai mare operaţiune de vineri, de 33,6 milioane lei (7,8 milioane euro), a fost realizată de Rompetrol Downstream, divizia de distribuţie a carburanţilor a grupului Rompetrol, care a transferat 2,61% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Titlurile au fost preluate de The Rompetrol Group.

Tranzacţia specială nu a influenţat semnificativ preţul din piaţă, astfel că titlurile Rompetrol Rafinare au scăzut cu 1,64%, la 0,06 lei, pe un rulaj de numai 7.300 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici