Trichet: Băncile rămân în alertă în privinţa lichidităţii din sectorul financiar

Băncile centrale rămân în alertă faţă de situaţia existentă în sectorul financiar, după ce au cooperat săptămâna trecută pentru suplimentarea lichidităţii de pe pieţe, a declarat, luni, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

11 afișări
Imaginea articolului Trichet: Băncile rămân în alertă în privinţa lichidităţii din sectorul financiar

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rămânem în alertă şi toată lumea poate observa acest lucru. Ne-am angajat la nivel global la o cooperare strânsă care nu are precedent", a declarat şeful BCE.

Comitetul Federal pentru Piaţa Liberă din Statele Unite a autorizat, săptămâna trecută, o extindere de 180 miliarde de dolari a liniilor de swap valutar, prin care BCE, Banca Angliei şi banca centrală a Elveţiei vor oferi finanţare pe termen scurt, prin schimbul de monedă naţională proprie contra dolari.

Trichet a menţionat că BCE a avut grijă să menţină dobânda aproape de rata cheie de 4,25%, nivel care este destinat pentru controlul inflaţiei.

"Ratele de politică monetară sunt planificate pentru a furniza stabilitatea preţurilor pe termen mediu", a arătat preşedintele BCE.

Principalele bănci centrale din Europa au furnizat, luni, fonduri suplimentare pentru a reduce tensiunile de lichiditate existente pe pieţele financiare, iar Japonia a arătat că va oferi, miercuri, prima finanţare în dolari din istorie, în valoare de 30 de miliarde de dolari, în contextul apariţiei unor semne privind reducerea nevoilor băncilor comerciale de fonduri pe termen scurt.

De asemenea, banca centrală din Emiratele Arabe Unite a anunţat că va lansa o facilitate de urgenţă de creditare, în valoare de 50 miliarde de dirhami (13,6 miliarde dolari).

Guvernul american a anunţat, în weekend, un plan pentru cumpărarea activelor nelichide deţinute de bănci, în valoare totală de 700 de miliarde dolari, ceea ce a redus tensiunile existente pe pieţele monetare din întreaga lume. Totuşi, cererea pentru fonduri în dolari oferite de băncile centrale din Europa s-a menţinut la un nivel ridicat.

BCE a acordat fonduri overnight totalizând 40 de miliarde de dolari, la o rată a dobânzii de 3,25%. Ratele dobânzii au scăzut de la 4% joi la 3,5% vineri, iar suma cerută de bănci s-a redus de la 101 miliarde de dolari joi, la 82 miliarde dolari.

Jucătorii de pe pieţele financiare caută indicii că dobânda se îndreaptă spre rata cheie a Rezerveri Federale americane (Fed), de 2%, ceea ce ar indică o revenire la situaţia normală.

Banca Angliei a reuşit să ofere 26 de miliarde de dolari din fondurile de 40 de miliarde de dolari disponibile, la o dobândă overnight de 2,056%.

Traderii susţin că multe bănci preferă să liciteze pentru fondurile oferite de BCE, întrucât această instituţie ofere standarde mai relaxate decât Banca Angliei.

Banca Naţională a Elveţiei a oferit 10 miliarde de dolari la o dobândă medie de 2,72%. Rata dobânzii s-a redus de la 2,78% vineri, în timp ce cererea totală de fonduri a scăzut de la 21 de miliarde la 16 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici