Trichet cere ţărilor UE să aibă o poziţie unitară în relaţia cu FMI

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a cerut statelor Uniunii Europene să găsească o poziţie unitară în faţa riscului de scădere a influenţei blocului comunitar în conducerea Fondului Moneter European (FMI), transmite Reuters.

31 afișări
Imaginea articolului Trichet cere ţărilor UE să aibă o poziţie unitară în relaţia cu FMI

Trichet cere ţărilor UE să aibă o poziţie unitară în relaţia cu FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite insistă ca economiile emergente să obţină prerogative sporite în consiliul de administraţie al FMI, din care fac parte 24 de directori.

Statele Unite au respins în august o propunere de menţinere a conducerii în forma actuală, iar acest fapt ar putea obliga ţările UE să îşi reducă numărul de posturi.

"În nume personal, cer europenilor ca cel puţin să ajungă la o poziţie comună, unitară. Îmbunătăţirea conducerii FMI reprezintă o componentă esenţială a guvernanţei mondiale", a declarat Trichet, sâmbătă, la o conferinţă din Cernobbio, Italia.

În prezent, UE controlează nouă din cele 24 de locuri din consiliul de administraţie al Fondului.

Asiei îi revin patru locuri, excluzând Japonia care deţine un loc propriu, ţărilor arabe şi din Orientul Mijlociu trei, iar Americii Latine două.

În ultimii ani a fost lansată o dezbatere privind oportunitatea reprezentării ţărilor europene printr-un singur loc, în numele zonei euro sau al UE.

Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a pledat în februarie în favoarea unui singur loc pentru zona euro, în pofida reticenţelor părţilor interesate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici