Trichet critică monopolul agenţiilor de evaluare financiară Fitch, Standard & Poor's şi Moody's

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, apreciază ca oportună spargerea monopolului mondial reprezentat de agenţiile de evaluare financiară Fitch, Standard & Poor's şi Moody's.

21 afișări
Imaginea articolului Trichet critică monopolul agenţiilor de evaluare financiară Fitch, Standard & Poor's şi Moody's

Trichet critică monopolul agenţiilor de evaluare financiară Fitch, Standard & Poor's şi Moody's (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este probabil oportun să nu mai avem un monopol mondial al celor trei agenţii. Agenţiile de rating au în general tendinţa de a amplifica evoluţiile pieţelor financiare, ceea ce nu favorizează stabilitatea financiară", a afirmat Trichet pentru publicaţia Libération, preluată de AFP.

Cele trei mari agenţii de evaluare financiară, Fitch, Standard & Poor's şi Moody's, au fost criticate vehement de la apariţia crizei financiare mondiale, în 2007, iar recent pentru atacurile asupra obligaţiunilor anumitor state din zona euro, printre care Grecia.

Comisarul European pentru Piaţa Internă, Michel Barnier, a relansat la începutul lunii mai ideea înfiinţării unei agenţii europene, cu rol în evaluarea datoriilor suverane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici