Trichet respinge avertismentele că măsurile drastice de austeritate vor readuce recesiunea

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a respins vineri avertismentele că măsurile drastice şi simultane de reducere a cheltuielilor bugetare de către guvernele din zona euro ar putea provoca reintrarea în recesiune.

27 afișări
Imaginea articolului Trichet respinge avertismentele că măsurile drastice de austeritate vor readuce recesiunea

Trichet respinge avertismentele că măsurile drastice de austeritate vor readuce recesiunea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile americane au cerut liderilor mondiali să menţină politica de stimulare, în timp ce numeroşi analişti au avertizat că măsurile de austeritate aplicate în Grecia şi alte state europene ar putea afecta redresarea economică din zona euro.

"Suntem total împotriva opiniei că reducerea cheltuielilor publice va afecta creşterea economică", a declarat Trichet la o conferinţă organizată de Centrul pentru Studii Financiare al Universităţii Goethe din Frankfurt.

Trichet a arătat că măsurile de consolidare a bugetelor vor transforma redresarea în creştere sustenabilă.

Lorenzo Bini Smaghi, membru în conducerea BCE, a avertizat că autorităţile trebuie să fie precaute, întrucât sarcina reducerii cheltuielilor este foarte dificilă, nu numai în Grecia.

"Aceste ajustări vor fi dificile, iată de ce trebuie să fie însoţite de o strategie pentru o dezvoltare echilibrată", a spus Smaghi.

Trichet a mai afirmat vineri că este prematur să fie declarat sfârşitul crizei, dar crede în utilitatea testelor de stres la care sunt supuse în prezent băncile europene.

În opinia sa, aceste teste vor contribui la redresare prin creşterea transparenţei sectorului bancar şi a încrederii investitorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici