Trichet vrea duminică o decizie finală de la BCE privind achiziţia de obligaţiuni italiene

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, cere Consiliului Guvernator al instituţiei să ia o decizie finală, duminică, privind achiziţia de obligaţiuni de stat italiene de pe piaţa secundară pentru a combate criza datoriilor de stat din zona euro.

134 afișări
Imaginea articolului Trichet vrea duminică o decizie finală de la BCE privind achiziţia de obligaţiuni italiene

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă BCE va decide să intervină în acest sens, instituţia europeană şi băncile naţionale din zona euro vor începe să cumpere titluri italiene începând de luni, de la deschiderea pieţelor, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată discuţiilor.

Nu este clar dacă BCE va transmite un comunicat după încheierea intâlnirii, care ar trebui să aibă loc duminică seară, a adăugat sursa citată.

Anterior, surse apropiate BCE au declarat pentru Reuters că instituţia urmează să convoace duminică o conferinţă a Guvernatorilor pentru a discuta ultimele evoluţii privind criza datoriilor de stat din zona euro şi posibilitatea de a cumpăra obligaţiuni de stat italiene.

Persoanele citate au adăugat că membrii Consiliului Guvernator al BCE continuă să aibă poziţii divergente în privinţa achiziţiei de obligaţiuni italiene. Chiar şi unii susţinători ai acestei măsuri consideră că Italia ar trebui să ia mai întâi măsuri mai dure de austeritate.

BCE şi-a reactivat joi programul de achiziţie de obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară, dar a vizat până acum doar volume reduse de titluri irlandeze şi portugheze, cerând Italiei măsuri mai dure de austeritate.

Premierul italian Silvio Berlusconi a anunţat vineri seară planuri de a devansa cu un an, până în 2013, obiectivul de echilibrare a bugetului, de a introduce în constituţie reglementări pentru un buget echilibrat şi de a adopta reforme ale sistemului social şi ale pieţei muncii, după discuţii cu sindicatele şi angajatorii.

Randamentele obligaţiunilor de stat italiene şi spaniole au atins în această săptămână maximele ultimilor 14 ani, de peste 6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici