Turkmenistan deţine al doilea mare zăcământ de gaze din lume

Un zăcământ gazeifer din Turkmenistan include rezerve de până la 21.000 de miliarde de metri cubi de gaze, fiind pe locul al doilea ca mărime în lume după zăcământul South Pars din Iran, potrivit firmei britanice de audit Gaffney, Cline and Associates.

362 afișări
Imaginea articolului Turkmenistan deţine al doilea mare zăcământ de gaze din lume

Turkmenistan deţine al doilea mare zăcământ de gaze din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Putem afirma cu certitudine că zăcământul South-Iolotan Osman este al doilea ca mărime la nivel mondial", a declarat Jim Gillet, directorul Gaffney, Cline and Associates, într-o conferinţă de presă la Aşgabad, capitala statului turkmen.

Potrivit estimărilor, zăcământul include rezerve de 13.100-21.200 miliarde de metri cubi de gaze, a precizat el.

Anul trecut, consumul de gaze la nivel mondial a fost de 3.170 miliarde de metri cubi.

Guvernul turkmen a estimat în luna mai că South-Iolotan Osman este pe locul al doilea în lume în funcţie de rezervele de gaze, după zăcământul South Pars din Iran, dar nu a precizat volumul.

În 2008, firma britanică de audit estima rezervele South-Iolotan Osman la 4.000-14.000 de miliarde de metri cubi de gaze şi le plasa pe locul al patrulea în lume.

Datele au fost actualizate în urma unor noi studii seismice şi forări.

O publicaţie din Rusia a susţinut în 2009 că datele referitoare la rezervele de gaze turkmene sunt exagerate de autorităţi, fiind falsificate de specialişti din această ţară, dar firma britanică a respins acuzaţiile.

"În prezent pot afirma cu siguranţă că rezervele de gaze din Turkmenistan sunt mai mult decât suficiente pentru a asigura necesarul intern şi exportul către Rusia, China şi Europa", a spus Gillet.

Statul turkmen vrea să îşi diversifice, în afara Rusiei, rutele de export pentru gaze şi atrage din acest motiv interesul companiilor occidentale şi asiatice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici