Ucraina dă asigurări că livrările de petrol către UE nu vor fi perturbate

Preşedinţia ucraineană a dat, luni, asigurări că tranzitul petrolului rusesc către Occident nu va fi perturbat, chiar dacă vrea revizuirea condiţiilor prevăzute într-un acord cu Rusia, iar negocierile cu autorităţile de la Moscova sunt în desfăşurare.

33 afișări
Imaginea articolului Ucraina dă asigurări că livrările de petrol către UE nu vor fi perturbate

Ucraina dă asigurări că livrările de petrol către UE nu vor fi perturbate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentantul preşedinţiei ucrainene pentru securitate energetică, Bogdan Sokolovski, s-a întâlnit cu ambasadorii Slovaciei, Cehiei şi Ungariei, cărora le-a dat asigurări că livrările de ţiţei către Europa nu vor fi modificate.

"Chiar dacă negocierile nu se vor încheia până la sfârşitul acestui an, Ucraina nu va bloca tranzitul petrolului", a declarat Sokolovski la sfârşitul întâlnirii, citat de Interfax.

Rusia a avertizat Uniunea Europeană în privinţa unei posibile întreruperi a livrărilor de petrol prin intermediul Ucrainei către trei state europene, din cauza disputei privind tariful de tranzit, a anunţat luni guvernul slovac, citând o scrisoare din partea Comisiei Europene.

"Actualul contract a fost încheiat în 2004 pe o perioadă de cinci ani, iar Ucraina vrea introducerea unor amendamente", a arătat purtătorul de cuvânt al companiei Ukrtransnafta, Serghei Zinkevitci.

El a explicat că autorităţile de la Kiev vor să obţină din partea Moscovei garantarea volumului de petrol care tranzitează teritoriul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al companiei ucrainene Naftogaz, Valentin Zemlianski, a precizat că Ucraina vrea modificarea termenilor acordului privind volumul livrărilor şi tarifele de tranzit.

Zinkevitci a dat asigurări că problema tarifului de tranzit a fost deja rezolvată.

"Partea ucraineană a cerut majorarea tarifului de tranzit şi s-a ajuns la un compromis", a spus el.

Autorităţile de la Kiev vor introducerea în contract a principiului plăţii tranzitului pentru un anumit volum al livrărilor, chiar dacă acesta va fi în final sub nivelul convenit, a explicat Zinkevitci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici