Ucraina este dispusă să accepte restricţii în schimburile sale comerciale cu Uniunea Europeană

Ucraina este pregătită să accepte restricţii în schimburile sale comerciale cu Uniunea Europeană pentru a dezamorsa o dispută politică cu Polonia, dar îndeamnă, de asemenea, blocul comunitar să interzică importurile de cereale ruseşti, a declarat ministrul ucrainean al Comerţului.

719 afișări
Imaginea articolului Ucraina este dispusă să accepte restricţii în schimburile sale comerciale cu Uniunea Europeană

Fermieri polonezi care protestează împotriva importurilor de produse agricole ieftine din Ucraina. Sursa foto: Mediafax Foto

Taras Kachka a declarat într-un interviu pentru Financial Times că administraţia de la Kiev este în favoarea unor noi restricţii asupra importurilor agricole ucrainene, deşi Uniunea Europeană trebuie să interzică şi exporturile agricole ruseşti care ajung în continuare în ţările UE prin Belarus şi ţările baltice.

"Poate că, pentru o perioadă de tranziţie, acest tip de ... abordare gestionată a fluxurilor comerciale dintre Ucraina şi UE este ceva de care avem nevoie cu toţii", a spus Kachka. Dar el a adăugat: "În ceea ce priveşte grâul, nu Ucraina cauzează probleme agricultorilor polonezi, ci Rusia."

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile ucrainene, dar ţări precum Polonia şi România s-au confruntat în curând cu o supraofertă, iar fermierii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva concurenţei neloiale.

În timpul guvernului anterior, Varşovia a impus o interdicţie unilaterală, încălcând normele comerciale ale UE, iar protestele continue din ultimele săptămâni l-au presat pe premierul Donald Tusk să ceară derogări de la Bruxelles şi să continue restricţiile.

"Trebuie să găsim o soluţie care să protejeze în mod eficient pieţele poloneză şi europeană împotriva concurenţei inegale", a declarat Tusk luni, în timpul unei vizite în Lituania.

El a fost de acord cu ministrul ucrainean cu privire la necesitatea de a interzice importurile agricole din Rusia şi Belarus, o măsură care ar fi susţinută de Lituania, a declarat premierul ţării, Ingrida Šimonytė. Tusk a declarat că restricţiile la nivelul întregului bloc ar fi mai eficiente, după ce Letonia a impus recent o interdicţie la nivelul întregii ţări privind importurile din Rusia.

Cu toate acestea, o interdicţie la nivelul UE ar fi dificil de realizat, deoarece mai multe state membre se opun unei astfel de măsuri din cauza temerilor că ar destabiliza pieţele globale şi ar agrava crizele economice şi sociale din ţările în curs de dezvoltare. Exporturile de cereale ruseşti către UE au crescut cu peste 50%, ajungând la 1,5 milioane de tone între 2022 şi 2023.

Kachka a acuzat Moscova că a stârnit protestele poloneze, acuzaţie lansată şi de comisarul european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis. Kachka a afirmat că Moscova s-a aflat "cu siguranţă" în spatele unui atac de luna trecută al fermierilor polonezi asupra unui tren care transporta cereale ucrainene, pe care au reuşit să îl răstoarne şi să verse încărcătura. Ruşii "sunt implicaţi în cazuri de vandalism sau sabotaj care pot fi tratate ca fiind ostile faţă de Ucraina în general", a declarat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici