Ucraina şi Rusia se pregătesc de exporturi mari de grâu

Ucraina şi Rusia, cei mai mari exportatori de grâu din regiunea Mării Negre, sunt pregătite să atace piaţa mondială cu exporturi mari, care ar putea ajunge la 25-30 de milioane de tone, în perioada 2011/2012, potrivit analiştilor citaţi de Reuters.

459 afișări
Imaginea articolului Ucraina şi Rusia se pregătesc de exporturi mari de grâu

Grâu (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Rusia ar putea exporta în acest sezon peste 20 de milioane de tone de grâu, după ce a livrat 3,4 milioane de tone în 2010/2011, înainte ca guvernul să interzică vânzările în străinătate de la jumătatea lunii august a anului trecut şi până la 1 iulie, din cauza secetei.

Ucraina a exportat în sezonul trecut circa patru milioane de tone de grâu şi vrea să majoreze livrările la 9,7 milioane de tone în 2011/2012.

Cele două ţări au obţinut producţii mari de grâu datorită vremii favorabile, ceea ce le permite să preia pieţe din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, de la concurenţi din Europa şi alte regiuni.

Ministrul Agriculturii din Ucraina a declarat vineri că până pe 18 august au fost recoltate 34,1 milioane de tone de cereale, din care 23,1 milioane tone de grâu.

În cazul grâului, recoltările au avut loc pe 99,6% din suprafeţele cultivate.

Randamentul culturilor de grâu a fost de 3,47 tone tone la hectar, faţă de 2,84 tone în 2010.

În Rusia, recoltările au avut loc pe numai 40% din suprafeţele cultivate şi au fost obţinute 51,4 milioane tone de cereale, din care 34,3 milioane tone de grâu.

Potrivit serviciului de prognoză meteorologică, Rusia ar putea să obţină o producţie de cereale de peste 90 de milioane de tone în 2011, comparativ cu numai 61 milioane de tone anul trecut, când a fost grav afectată de secetă.

Institutul pentru Studii în domeniul pieţei agricole (IKAR) din Rusia anticipează o producţie de grâu de 57 de milioane de tone, faţă de 41,5 milioane tone în 2010 şi 61,7 milioane tone în 2009.

Ministerul rus al Agriculturii nu a emis o estimare oficială privind producţia de grâu.

În Ucraina, preţurile mari de pe piaţa internă vor limita exporturile, dar Rusia, care a acumulat stocuri uriaşe din sezonul trecut, domină livrările din regiune.

După expirarea embargoului, Rusia a exportat în iulie 2,6 milioane tone de cereale, dintre care 2,4 milioane tone de grâu.

Principalii cumpărători au fost Turcia şi Egiptul.

Spre deosebire de anii anteriori, au crescut exporturile ruseşti de grâu de calitate joasă şi medie către sudul Europei, respectiv Italia, Spania, Grecia şi Portugalia, din cauza competitivităţii scăzute a grâului ucrainean, potrivit analiştilor de la institutul SovEcon.

SovEcon anticipează că Rusia ar putea exporta în august 2,9 milioane tone de cereale, dintre care 2,6 milioane tone de grâu.

Perspectivele Ucrainei sunt mai puţin favorabile. Este improbabil ca exporturile de cereale să depăşească 1,6 milioane de tone în iulie-august, a estimat asociaţia UAC în această săptămână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici