UE anunţă că va începe să deblocheze fondurile europene pentru Polonia

Uniunea Europeană a anunţat joi că va începe să deblocheze fonduri de miliarde de euro, după ce acestea au fost îngheţate din cauza politicilor anti-UE ale guvernării anterioare, informează AP.

218 afișări
Imaginea articolului UE anunţă că va începe să deblocheze fondurile europene pentru Polonia

UE anunţă că va începe să deblocheze fondurile europene pentru Polonia

Anunţul vine ca o recompensă importantă pentru premierul polonez Donald Tusk, ajuns la conducerea guvernului la sfârşitul anului trecut, care a încercat să anuleze măsurile impuse de guvernul conservator anterior. Decizia ar urma să deschidă calea Poloniei de a primi un ajutor de până la 135 de miliarde de euro din partea UE în următorii ani.

Anterior, UE a blocat accesul Poloniei la fondurile europene din cauza politicilor anti-UE implementate de partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare din anul 2015. UE a ameninţat că va suspenda dreptul de vot al Poloniei în UE şi a blocat, de asemenea, accesul acesteia la fondurile UE.

Potrivit AP, Polonia ar putea primi în următoarele săptămâni primele 600 de milioane de euro în numerar real dintr-un fond de ajutor de 75 de miliarde de euro care fusese blocat. O plată de 6,3 miliarde de euro, dintr-un program de 60 de miliarde de euro, destinat să stimuleze redresarea în urma încetinirii pandemiei COVID-19, ar trebui, de asemenea, să fie deblocată în curând.

Victoria lui Tusk a fost esenţială în realizarea acestei schimbări. Comisia a recunoscut acum că s-au depus suficiente eforturi pentru a rezolva problemele pentru a începe să elibereze fondurile.

În cazul în care Polonia nu va da curs în totalitate, ar putea fi reimpuse măsuri restrictive, notează sursa citată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici