„Consiliul European încurajează FMI să ia în considerare, în evaluarea sa, întreaga gamă de opţiuni, inclusiv comisioane de asigurare, fonduri de rezoluţie, aranjamente de capital pentru situaţii neprevăzute şi un impozit global pe tranzacţiile financiare„, se arată în declaraţia comună pregătită pentru finalul Consiliului European de iarnă.
Liderii UE fac referire la dezbaterile FMI privind metodele de limitare a riscurilor din sistemul financiar în urma crizei economice.
UE subliniază totodată necesitatea ca salariile şi recompensele acordate în sectorul financiar să promoveze „o gestiune solidă şi efectivă a riscului”, după ce Marea Britanie şi Franţa au cerut impozitarea dură a bonusurilor bancherilor, potrivit unui comunicat în lucru, care va fi adoptat vineri în ultima zi a Consiliului European de iarnă.
„Consiliul European subliniază importanţa reînnoirii contractului economic şi social dintre instituţiile financiare şi societatea pe care o servesc, şi a asigurării că beneficiile publice din vremurile de prosperitate sunt protejate de riscuri”, se arată în document.
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, intenţionează să anunţe o taxă grea pe bonusurile bancherilor, echivalentă cu cea de 50% propusă de Marea Britanie, a declarat vineri ministrul Economiei de la Paris, Christine Lagarde, pentru International Herald Tribune.
Premierul britanic Gordon Brown s-a întâlnit cu Sarkozy pentru circa 30 de minute înaintea summit-ului UE, iar cei doi au ajuns la un „acord complet” privind măsurile de impozitare a bonusurilor bancherilor, a declarat joi purtătorul de cuvând al prim-ministrului Marii Britanii.
Comunicatul în lucru nu face referire directă la apelurile lansate de Marea Britanie şi Franţa privind taxarea mai severă a bonusurilor bancherilor, însă arată că „politicile de remunerare din interiorul sectorului financiar trebuie să promoveze o gestiune solidă şi efectivă a riscului şi să contribuie la prevenirea unor viitoare crize economice”.