UE se îndreaptă spre utilizarea profitului de 27 de miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate pentru Ucraina

Liderii UE vor propune un proiect care prevede ca profitul de 27 de miliarde de euro generat de activele de stat ruseşti îngheţate în Europa să fie utilizat la finanţarea efortului de război din Ucraina, relatează The Guardian.

1166 afișări
Imaginea articolului UE se îndreaptă spre utilizarea profitului de 27 de miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate pentru Ucraina

UE se îndreaptă spre utilizarea profitului de 27 de miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate pentru Ucraina

Oficialii Comisiei Europene sunt pregătiţi să propună o iniţiativă solidă din punct de vedere juridic, care va fi luată în considerare de statele membre, probabil înaintea unei reuniuni a prim-miniştrilor care va avea loc joia viitoare la Bruxelles, notează sursa citată.

Aproximativ 300 de miliarde de dolari aparţinând băncii centrale ruseşti au fost îngheţate în Occident, în mare parte în valută, aur şi obligaţiuni guvernamentale. Aproximativ 70% din acestea sunt deţinute în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear, care deţine echivalentul a 190 de miliarde de euro.

Potrivit The Guardian, oficialii speră să se ajungă la un acord privind confiscarea profiturilor, în contextul în care unele state se opun utilizării lor pentru finanţarea armatei ucrainene, preferând ca banii să fie cheltuiţi pentru reconstrucţie şi eforturi umanitare.

Comunicatul redactat de ambasadori pentru a fi aprobat de prim-miniştri săptămâna viitoare este suficient de vag. ,,Consiliul European a analizat progresele înregistrate în ceea ce priveşte următorii paşi concreţi în vederea direcţionării veniturilor extraordinare provenite din activele imobilizate ale Rusiei în beneficiul Ucrainei, inclusiv pentru finanţarea sprijinului militar", se arată în comunicat.

În luna februarie, secretarul general al Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a făcut apel către liderii mondiali să ia în calcul transferul activelor ruseşti îngheţate ,,pentru a sprijini rezistenţa continuă a Ucrainei şi reconstrucţia pe termen lung”. Ulterior, şi Ursula von der Leyen a propus ca activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru a ajuta Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici