UE stânge cureaua: reduceri de personal, angajări înghetaţe şi fără creşteri salariale semnificative la Comisia Europeană

Situaţia economică dificilă se simte şi la Bruxelles. Instituţiile UE ce au ambiţii crescânde, dar un buget fix sunt nevoite să caute soluţii.

1869 afișări
Imaginea articolului UE stânge cureaua: reduceri de personal, angajări înghetaţe şi fără creşteri salariale semnificative la Comisia Europeană

UE stânge cureaua: reduceri de personal, angajări înghetaţe şi fără creşteri salariale semnificative la Comisia Europeană

Recent cheltuielile au crescut şi mai mult după ce Comisia Europeană a majorat salariile cu 2,4% retroactiv de la începutul anului. Majorarea salariilor rezultă din aşa-numita "actualizare", o ajustare bazată pe scăderea puterii de cumpărare a funcţionarilor publici. Majorarea este însă mult sub rata inflaţiei din UE sau din Belgia unde cei mai mulţi dintre angajaţi îşi desfăşoară activitatea.

Aceste costuri salariale suplimentare apasă şi mai mult pe bugetul executivului UE, care este stabilit anual. Astfel, costurile suplimentare vor trebui să fie compensate în mod proporţional cu reduceri de cheltuieli.

Liderii UE de la Bruxelles au cerut departamentelor Comisiei să nu înlocuiască membrii personalului care se pensionează sau să nu reînnoiască contractele care expiră pentru personalul temporar. Chiar şi cei care au trecut de concursul public EPSO, menit să ducă la posturi permanente, au dificultăţi în a fi angajaţi, scrie Euroactiv.

"Unele posturi goale vor rămâne probabil goale pentru o vreme", a declarat Juan Pedro Pérez-Escanilla, fost secretar general al sindicatului USB.

În noul buget pe şapte ani al UE, costurile administrative au rămas stabile, în timp ce sarcinile Comisiei Europene continuă să crească. Inflaţia va creşte şi mai mult această presiune, iar personalul temporar va suporta cea mai mare parte a reducerilor.

Comisia a încercat să acopere aceste lacune prin intermediul experţilor naţionali furnizaţi de guvernele statelor membre, întrucât aceştia nu suportă niciun cost pentru instituţia UE, relatează Euroactiv.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici