UE vrea să înăsprescă sancţiunile împotriva Rusiei, dar un grup de state membre face presiuni pentru a dilua nou pachet

Un grup de state membre face presiuni pentru a dilua propunerile Uniunii Europene menite să limiteze eludarea sancţiunilor impuse Rusiei prin intermediul unor ţări terţe, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune, citate de Bloomberg Europa.

22034 afișări
Imaginea articolului UE vrea să înăsprescă sancţiunile împotriva Rusiei, dar un grup de state membre face presiuni pentru a dilua nou pachet

UE vrea să înăsprescă sancţiunile împotriva Rusiei, dar un grup de state membre face presiuni pentru a dilua nou pachet

Comisia Europeană a propus o interdicţie pentru importatori, din ţări terţe, de a revinde aşa-numitele articole cu prioritate ridicată - cum ar fi semiconductorii utilizaţi în arme sau necesari pentru a le fabrica - în Rusia sau pentru a fi utilizate în Rusia, precum şi impunerea depunerii unei sume într-un cont de garanţie pentru a asigura respectarea acestora.

Conform celor mai recente propuneri de sancţiuni ale UE, consultate de Bloomberg, cel puţin jumătate din această sumă ar fi transferată către un fond fiduciar pentru Ucraina, iar contractele ar fi reziliate în cazul în care nu sunt respectate. Exportatorii ar fi, de asemenea, obligaţi să informeze autorităţile naţionale cu privire la orice încălcare a legislaţiei de către companiile din ţări terţe.

Însă trimişii diplomatici dintr-un grup de state membre mari au exprimat în această săptămână mai multe îngrijorări cu privire la aceste propuneri, inclusiv îndoieli cu privire la legalitatea lor şi dacă solicitarea unor astfel de garanţii şi clauze de la importatori este fezabilă, au declarat persoanele, care au vorbit sub protecţia anonimatului.

De asemenea, ţările doresc să restrângă domeniul de aplicare al potenţialelor clauze şi lista de bunuri care ar fi acoperite de măsura propusă. Aceste state membre se tem, de asemenea, că cerinţele contractuale ar putea dezavantaja competitivitatea companiilor europene.

Alte state membre, inclusiv naţiunile baltice, susţin propunerile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici