Ultima lovitură financiară dată de miliardarul american Michael Dell

Celebrul miliardar american Michael Dell a mai dat o nouă lovitură: Broadcom va cumpăra VMware într-o tranzacţie record de 69 mld. dolari, una dintre cele mai mari achiziţii din tech din istorie.

2890 afișări
Imaginea articolului Ultima lovitură financiară dată de miliardarul american Michael Dell

Ultima lovitură financiară dată de miliardarul american Michael Dell

Producătorul american de cipuri Broadcom a acceptat să achiziţioneze compania de software cloud VMware pentru 69 de miliarde de dolari, inclusiv datoriile, într-o preluare care semnalează că piaţa pentru fuziuni corporative mari s-ar putea dezgheţa după o criză bursieră la începutul anului.

Acţionarii VMware vor putea alege să primească fie 142,50 dolari în numerar, fie 0,2520 acţiuni Broadcom pentru fiecare acţiune a grupului de software, ceea ce reprezintă o primă de 33% faţă de valoarea companiei înainte de apariţia discuţiilor, săptămâna trecută, scrie Ziarul Financiar.

Preluarea, care este susţinută de o finanţare bancară în valoare de 32 de miliarde de dolari, ar contribui la transformarea Broadcom, un grup de semiconductori cu achiziţii, într-o companie tehnologică diversificată, de la cipuri la servicii de cloud computing.

Hock Tan, miliardarul american de origine malaeziană care conduce Broadcom, se află de ani de zile în căutarea unei tranzacţii software, după ce încercarea sa de a achiziţiona producătorul de cipuri Qualcomm a fost blocată în 2018 de preşedintele american de atunci, Donald Trump, din cauza unor preocupări legate de securitatea naţională.

"Bazându-ne pe istoricul nostru de succes în materie de fuziuni şi achiziţii, această tranzacţie combină afacerile noastre de top în domeniul semiconductorilor şi al software-ului de infrastructură cu un pionier şi inovator iconic în domeniul software-ului pentru întreprinderi, în timp ce reimaginăm ceea ce putem oferi clienţilor", a declarat Tan.

Prin încheierea unei tranzacţii pentru VMware, Tan, cunoscut ca fiind arhicunoscutul consolidator al industriei cipurilor, preia în mod oportunist una dintre cele mai valoroase şi profitabile companii din industria software.

Preţul acţiunilor VMware scăzuse la aproximativ jumătate faţă de vârful din 2019 - şi cu 20% sub nivelul la care se tranzacţiona la începutul anului - înainte de apariţia discuţiilor privind acordul. Dar marjele ridicate de profit şi veniturile recurente stabile ale VMware oferă posibilitatea ca Broadcom să finanţeze o preluare mare şi apoi să plătească rapid datoriile.

"Sunt foarte disciplinaţi", a declarat Tony Wang - care se ocupă de Broadcom pentru T Rowe Price, unul dintre cei mai mari acţionari externi ai acesteia - adăugând că tranzacţia nu l-a "surprins", având în vedere că acţiunile din domeniul tehnologiei au fost evaluate mai atractiv după vânzarea de pe piaţă din acest an. Atunci când evaluările tehnologice erau ridicate în ultimii ani, Broadcom a rezistat impulsului de a face achiziţii mari, a spus Wang.

VMware este cel mai mare test de până acum al strategiei lui Tan de a creşte Broadcom prin achiziţii. Mulţi văd abordarea sa ca fiind asemănătoare cu cea a unei firme de private equity, în care cumpărătorul va vinde activele neesenţiale şi va reduce costurile pentru a creşte profiturile globale.

"Hock Tan conduce Broadcom ca un fel de magazin de capital privat", a declarat Jordan Chalfin, analist senior la CreditSights. "El are reputaţia de a reduce costurile. Probabil că şi acest lucru va face parte din manualul de joc".

Dacă va fi finalizată, tranzacţia va transforma şi mai mult Broadcom într-o companie tehnologică diversificată, în loc de una axată în principal pe semiconductori. Incluzând VMware, veniturile Broadcom vor fi împărţite în mod egal între software şi semiconductori.

Broadcom a achiziţionat compania de software pentru întreprinderi CA Technologies pentru 18,9 miliarde de dolari în 2018 şi apoi a cumpărat grupul de securitate cibernetică Symantec un an mai târziu pentru 10,7 miliarde de dolari, propulsând-o în sectorul software.

În cazul VMware, Tan vizează o companie care este considerată unul dintre cele mai importante grupuri din industria de cloud computing. Serviciile sale sunt utilizate de marile corporaţii pentru a gestiona reţelele cloud private şi publice, precum şi centrele de date.

Achiziţia Broadcom ar reprezenta, de asemenea, o mare răsplată financiară pentru miliardarul Michael Dell din domeniul computerelor personale, care a achiziţionat VMware în 2016, alături de firma de private equity Silver Lake, în cadrul preluării conglomeratului tehnologic EMC în valoare de 67 de miliarde de dolari.

Dell a păstrat VMware administrată independent de compania sa de calculatoare personale şi infrastructură tehnologică Dell Technologies, iar compania a cesionat participaţia de 81% din VMware în noiembrie anul trecut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici