Un euro puternic ar putea afecta economia din zona euro

Un euro puternic ar putea afecta economia din zona euro şi de aceea este nevoie de o coordonare mai mare la nivel global pe pieţele de schimb valutar, a declarat unul dintre membrii consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE), Ivan Sramko.

22 afișări
Imaginea articolului Un euro puternic ar putea afecta economia din zona euro

Un euro puternic ar putea afecta economia din zona euro (Imagine: Mediafax Foto)

"Dolarul este în prezent slab. Tendinţa este clară şi, aparent, un euro puternic ar putea să pună probleme economiei din zona euro. De aceea este nevoie de mai multă coordonare a activităţilor din domeniul schimbului valutar", a afirmat Sramko, totodată guvernator al băncii centrale din Slovacia.

Dolarul s-a depreciat cu aproximativ 20% faţă de euro şi valuta chineză, yuanul, începând cu luna martie. În această situaţie, produsele zonei euro şi ale Chinei comercializate în dolari s-au scumpit.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a explicat la începutul săptămânii că instituţia pe care o conduce nu pune sub semnul îndoielii afirmaţiile secretarului Trezoreriei americane, Timothy Geithner, şi ale preşedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, potrivit cărora un dolar puternic este în interesul SUA.

Sramko a precizat că măsurile neconvenţionale adoptate de BCE pentru îmbunătăţirea situaţia lichidităţilor de pe pieţele financiare ar putea fi menţinute şi în 2010, cu toate că au apărut semnale încurajatoare privitoare la situaţia economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici