Un grup de antreprenori din Polonia lansează în România primul accelerator de investiţii în gaming

  • Movie Games, producător polonez de jocuri video şi INC, companie de consultanţă în investiţii şi pieţe de capital, lansează în România Mill Games – primul accelerator pentru studiourile independente de jocuri video.
189 afișări
Imaginea articolului Un grup de antreprenori din Polonia lansează în România primul accelerator de investiţii în gaming

Antreprenorii români din industria de gaming vor avea acces la finanţare de până la milion de dolari pentru fiecare joc, dar şi la know-how, resurse internaţionale şi susţinere operaţională pentru lansarea jocurilor în versiuni pentru desktop şi mobil pe pieţele globale. În primii doi ani, Mill Games va investi în cel puţin 10 studiouri româneşti de jocuri video.

„Industria de gaming din România ne aminteşte de piaţa poloneză de acum câţiva ani, când aveam doar câteva companii majore de dezvoltare a jocurilor şi doar câteva studiouri independente. Sute de dezvoltatori de jocuri video extrem de talentaţi nu-şi permiteau să îşi deschidă un studio funcţional şi nu ştiau unde să găsească potenţiali investitori. Astăzi, cu aproape 50 de companii de gaming listate la Bursa din Varşovia şi un portofoliu vast de proiecte independente publicate, Polonia ocupă o poziţie importantă în industria globală de profil. Credem că România are cel puţin acelaşi potenţial şi ne propunem să ajutăm creatorii locali să dezvolte jocuri de ultimă generaţie care să ajungă în portofoliul jucătorilor de profil de renume, din întreaga lume”, a declarat Mateusz Wcześniak, CEO Movie Games, acţionar Mill Games.

Colaborarea cu studiourile partenere le va asigura acestora din urma servicii precum quality assurance, relaţii publice, marketing, precum şi gestionarea comunităţii pentru jocurile nou create. Acceleratorul va pune la dispoziţie, de asemenea, servicii de dezvoltare a afacerilor, inclusiv asistenţă juridică, dar şi asistenţă în procesele de identificare a proiectelor noi şi a finanţării suplimentare.

În ce priveşte tipul investiţiei, Mill Games va investi fie în titluri individuale, fie în studiouri independente, iar proiectele finanţate sau cofinanţate vor fi lansate sub marca Movie Games. Înfiinţat în 2016 în Polonia, Movie Games a lansat titluri precum „Drug Dealer Simulator” - numărul 1 mondial pe platforma Steam şi jocurile apreciate de critici „Lust for Darkness” şi „Lust from Beyond”, care au câştigat rapid adepţi şi recunoaştere internaţională. De asemenea, împreună cu filialele sale, compania a stabilit o serie de colaborări proeminente cu Discovery, Inc şi renumitul jucător de fotbal Robert Lewandowski.

Obiectivul principal al acestui joint-venture este de a dezvolta studiouri româneşti de gaming care să poată fi listate fie la Bursa de Valori Bucureşti fie la cea din Varşovia, cu sprijinul companiei poloneze INC, care va facilita procesele de listare pe ambele pieţe.

„Sectorul IT&C fiind subreprezentat pe piaţa de capital din România. În Polonia, spre exemplu, 49 de companii de gaming erau deja listate la Bursa de Valori în luna septembrie 2020, cu o capitalizare totală de piaţă de 11,6 miliarde de euro, în timp ce, România nu are, în prezent, niciun studio de jocuri listat la Bursa de Valori Bucureşti. Suntem activi pe piaţa de capital din România din 2014 şi am admirat mereu antreprenorii români din tehnologie. Am avut o colaborare extrem de reuşită cu Bittnet iar acum suntem pregătiţi să colaborăm cu antreprenori locali din sectorul de game development”, a declarat Paweł Śliwiński, Preşedinte Consiliu de Administraţie INC.

În 2015, INC a investit în compania românească de IT Bittnet, pe care a listat-o ulterior pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. În iunie 2020, s-a transferat pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti şi este astăzi o companie de referinţă pe piaţa de capital din România. Pe de altă parte, INC a înfiinţat şi listat, ulterior, pe AeRO un fond de venture capital, Carpathia Capital, specializat în investiţii în companii mici şi mijlocii dinamice din regiunea Europei centrale şi de est.

Potrivit Asociaţiei Române a Dezvoltatorilor de Jocuri (RGDA), în 2018, industria românească a jocurilor video era formată din 103 studiouri, cu peste 6.000 de angajaţi. 67% din aceste studiouri aveau sub 10 angajaţi, în timp ce primele cinci companii româneşti de gaming au acumulat aproximativ 80% din veniturile totale ale industriei. Conform celui mai recent studiu RGDA, 74% dintre companiile din industria de game development se concentrează pe dezvoltarea jocurilor. Începând din 2018, doar 16% din studiourile româneşti au accesat finanţare externă, în principal de la investitori de tip angel investor şi publisher. Numai în 2018, şase studiouri româneşti au reuşit să atragă 2,5 milioane de dolari pentru dezvoltare de la investitori locali sau internaţionali şi de la fonduri de venture capital.

Movie Games este un dezvoltator şi publisher de jocuri video din Polonia, listat pe piaţa NewConnect a Bursei de Valori din Varşovia. Compania a fost înfiinţată în 2016, iar portofoliul ei include jocuri de groază (câştigătorul premiului Webby „The Beast Inside”, seria „Lust for Darkness” şi „Lust from Beyond” apreciate de critici) şi simulatoare, care prezintă aspectele diferite ale diverselor ocupaţii (Nr. 1 top-seller al platformei Steam - "Drug Dealer Simulator", "Plane Mechanic Simulatorn"). Movie Games şi filialele sale colaborează cu publisher-i globali (Running With Scissors), vedete (Robert Lewandowski) şi parteneri de afaceri (deţinătorii de PI, platforme şi magazine online). De la înfiinţare, compania a desfăşurat cu succes trei campanii Kickstarter.

INC este listat la Bursa de Valori din Varşovia şi operează în domeniul serviciilor de investiţii şi consultanţă pe piaţa financiară, atât în Polonia, cât şi în România. INC îşi menţine constant poziţia de lider în topul consultanţilor autorizaţi pentru piaţa NewConnect a bursei din Polonia. În 2018, compania a câştigat premiul remarcabil de la Bursa de Valori din Varşovia pentru cel mai mare număr (peste 50) de IPO din istoria pieţei NewConnect. Compania a realizat listări şi pe piaţa din România: Carpathia Capital a fost prima companie poloneză listată pe AeRO. Al doilea debut pe AeRO asistat de INC a fost al companiei Bittnet. Grupul operează, printre altele, INC Private Equity (fond pre-IPO), Carpathia Capital (un fond de venture capital) şi INC Brokerage House, care în 2020 a obţinut finanţare pentru mai multe companii, inclusiv 11 companii din industria jocurilor video. INC operează două platforme de crowdfunding în Polonia - CrowdConnect.pl, ce oferă equity crowdfunding, şi Raisemana, ce oferă crowdfunding sub formă de donaţii pentru proiecte digitale, inclusiv jocuri şi filme.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici